Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
untitled-2.jpg

Φάρσα η «ακομμάτιστη» επιλογή γενικών γραμματέων στα υπουργεία

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η μεταρρύθμιση για τον ορισμό ακομμάτιστων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, ο οποίος είχε σταματήσει το 1981, κατέληξε σε φιάσκο, αφού οι σημερινοί υπουργοί προτίμησαν να κάνουν σειρά φωτογραφικών προκηρύξεων για να επιλέξουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Πλήγμα για την πρώτη απόπειρα «αποκομματικοποίησης» του δημοσίου, μέσω της επιλογής γενικών γραμματέων στα υπουργεία με διαγωνισμό, αποτελεί η τακτική λίγων υπουργών να επηρεάσουν τους διορισμούς με ανορθόδοξο τρόπο.

Πρόκειται για μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, ώστε να υπάρχει επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των πελατειακών σχέσεων των υπουργών με τη δημόσια διοίκηση. Η θητεία των νέων γενικών γραμματέων θα είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η μεταρρύθμιση αφορά και άλλες θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το αργότερο. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν μόνο στελέχη του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Όμως, η αδυναμία της κυβέρνησης να συντάξει ενιαίο τεύχος προκήρυξης για τις θέσεις των γενικών γραμματέων έχει δημιουργήσει τραγελαφικές καταστάσεις. Οι προκηρύξεις κάποιων υπουργείων διαφέρουν, ενώ έχει παρεισφρύσει πλήθος φωτογραφικών όρων, για τρεις λόγους:

  • Για να παραμείνουν στη θέση τους οι σημερινοί γενικοί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη