Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
gdpr.jpg

Ενδιαφέρουσες πτυχές στην έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά ισχύος του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Διαβάσαμε την πολυσέλιδη ετήσια έκθεση πεπραγμένων της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής για τη χρονιά αυτή, η οποία παραδόθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στον πρόεδρο της Βουλής και παρουσιάζουμε ορισμένες υποθέσεις που παρουσιάζουν γενικό, αλλά και ειδικό ενδιαφέρον.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2019, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα την Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής για το 2018, την πρώτη χρονιά ισχύος του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ, γνωστού και ως GDPR), ο οποίος αυστηροποίησε το καθεστώς προστασίας και έφερε αλλαγές σε θέματα διαδικασιών. Ξεφυλλίσαμε την πολυσέλιδη έκθεση πεπραγμένων μίας –όπως έχει επισημάνει η ίδια κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια– υποστελεχωμένης αρχής, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν την προστασία του ατόμου έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων του και επιχειρούμε να αναδείξουμε ενδιαφέρουσες πτυχές που περιλαμβάνονται στις σελίδες της.

Image
ekmenoudakos4666907.jpg
Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 27 Δεκεμβρίου 2018. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Στατιστικά 2018

Όπως αναφέρει η Αρχή στην έκθεση πεπραγμένων της, το 2018 το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών ανήλθε σε 3.064.

Ειδικότερα, η Αρχή την περσινή χρονιά διεκπεραίωσε:

  • 1.132 προσφυγές/καταγγελίες και 953 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών σχετικά με τη νομιμότητα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη