Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
noir.jpg

Στον πόλεμο του νουάρ, οι Γάλλοι αντεπιτίθενται

Μπορεί τα σκανδιναβικά αστυνομικά να συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πεδίο της νουάρ λογοτεχνίας, όμως μία νέα γενιά Γάλλων έρχεται να πάρει τη ρεβάνς με πολύ πιο βίαια και πολιτικοποιημένα μυθιστορήματα.

Το Μαχαίρι, η νέα περιπέτεια του επιθεωρητή Χάρι Χόλε από τον Γιό Νέσμπο, θα εκδοθεί τον Ιούλιο (εδώ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), όμως ήδη οι προπαραγγελίες στην Amazon πέφτουν βροχή. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να απολαύσουν ξανά τον αυτοκαταστροφικό αστυνομικό να περιφέρεται στους δρόμους του Όσλο προσπαθώντας να ανακαλύψει έναν κατά συρροή δολοφόνο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Νέσμπο είναι πια ο κορυφαίος συγγραφέας του σκανδιναβικού νουάρ.

Image
knife.jpg
Το «Μαχαίρι» θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο.

Πολλοί ειδήμονες της αστυνομικής λογοτεχνίας έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν την απότομη εισβολή των σκανδιναβών συγγραφέων στο πεδίο του νουάρ μυθιστορήματος. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οι Σκανδιναβοί απέκτησαν τόση φήμη επειδή κατάφεραν με τις σκληρές ιστορίες τους να αναδείξουν το άλλο πρόσωπο της Σκανδιναβίας. Στις σελίδες τους, η Σουηδία ή η Νορβηγία δεν είναι οι ευρωπαϊκές χώρες-πρότυπα όπου η οικονομική ανάπτυξη συνδυάζεται με κοινωνικές παροχές. Είναι οι χώρες που το περιβόητο μοντέλο ανάπτυξης έχει ξεφτίσει, έχουν δεχτεί την εισβολή του οργανωμένου εγκλήματος από το πρώην ανατολικό μπλοκ, ενώ το ρεύμα της μετανάστευσης ξυπνάει το φάντασμα του ρατσισμού. Παράλληλα, οι άνθρωποι που κατέχουν δημόσια αξιώματα –σύμφωνα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη