Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Ο Εμανουέλ Μακρόν. [Christophe Ena / POOL / AFP]
Ο Εμανουέλ Μακρόν. [Christophe Ena / POOL / AFP]

Γαλλία: Μεταξύ χάους και ακροδεξιάς

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες δεν τον έχουν ευνοήσει. Ο κίνδυνος να συνθλιβεί το κέντρο και να ενισχυθούν σημαντικά τα άκρα στις 7 Ιουλίου είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Ο Εμανουέλ Μακρόν. [Christophe Ena / POOL / AFP]

Το Κουτί της Πανδώρας στη γαλλική πολιτική σκηνή άνοιξε ο Εμανουέλ Μακρόν, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το βράδυ της βαριάς ήττας του στις ευρω-εκλογές της 9ης Ιουνίου. Στην εβδομάδα που ακολούθησε, ξέσπασε θύελλα στις τάξεις του πάλαι ποτέ κραταιού κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών σχετικά με το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με την Μαρίν Λεπέν· υπήρξαν ανακατατάξεις στην ακροδεξιά πολυκατοικία, με μία βαρυσήμαντη οικογενειακή επανένωση και κατηγορίες περί προδοσίας· και τη σύναψη μίας αριστερής συμμαχίας μεταξύ κομμάτων που αρκετά πρόσφατα έδειχνε να τους χωρίζει μία άβυσσος. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν ζοφερές, βουλευτές του παίρνουν αποστάσεις από τον πρόεδρο και ο ίδιος χρειάστηκε να παρέμβει δημοσίως για να διαψεύσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραίτησής του μετά την 7η Ιουλίου.

Παράλληλα –για να μην ξεχνιόμαστε– το ενδεχόμενο μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον 28χρονο Ζόρνταν Μπαρντελά ήδη πιέζει ανοδικά τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας. Αναλυτές παρομοιάζουν την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές με αυτήν του Ντέιβιντ Κάμερον να διεξαγάγει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη