«Το παν στις φυσικές καταστροφές είναι η πρόληψη»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει στη φαρέτρα του ένα πολύτιμο εργαλείο πρόληψης καταστροφών, που αξιοποιούν χώρες από όλον τον κόσμο. Η ελληνική Πολιτική Προστασία ακόμα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίησή του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στο Μάτι με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Ο Χάρης Κοντοές είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συντονίζει για την Ελλάδα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρακολουθεί δορυφορικά τις φυσικές καταστροφές. Γι' αυτόν δεν υπάρχει το «αν θα ξαναγίνει μια καταστροφή» αλλά το «πότε θα έρθει η επόμενη». Και ο δρόμος είναι ένας: η προετοιμασία.

Κύριε Κοντοέ είδατε την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική λεπτό προς λεπτό, από ψηλά. Ποια είναι η δική σας αξιολόγηση για το τι πήγε στραβά;

Δεν θα μπορούσε να μην πάει αυτό το γεγονός στραβά κατά την άποψή μου, γιατί ήταν ένα ραγδαίο γεγονός συγκριτικά λόγω έντασης, όπως ήταν και το πρoηγούμενο που ζήσαμε με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Είναι και ο καιρός που έχει αλλάξει δραματικά και έχουμε ζητήματα σημαντικά πλέον αλλαγής του κλίματος, όπως διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά, οπότε ίσως πλέον τα θέματα πλημμύρες και φωτιές να είναι πιο συχνά και αντίστοιχα ραγδαία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.