Φυλακές Τρικάλων: Σαν να μην υπήρξαν ποτέ εδώ

Tο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός Μάρτυρας» καταγράφει την ιστορία της φυλακής των Τρικάλων μέσα από τις μαρτυρίες επτά ανθρώπων που σχετίστηκαν άμεσα μαζί τους. Η φυλακή που στεγαζόταν στην καρδιά της πόλης κινδυνεύει τώρα να σβηστεί από τον χάρτη της πόλης και –κυρίως– τη συλλογική και ατομική μνήμη. Μπορεί όμως;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Κάποιοι ίσως θυμούνται τη Φυλακή των Τρικάλων από την εξέγερση των κρατουμένων το 2006, όταν τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει το κτίριο και φωτιές απειλούσαν από τα παράθυρά της. Κάποιοι άλλοι μπορεί να τη θυμούνται από την απόδραση του Νίκου Παλαιοκώστα. Οι περισσότεροι όμως τη γνωρίζουμε από το τραγούδι του Τσιτσάνη Στα Τρίκαλα, στα Δυο Στενά που αφηγείται τον φόνο του κακοποιού Γιώργου Σακαφλιά, κρατούμενου στις Φυλακές Τρικάλων. Οι στίχοι του Τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη βασίστηκαν σε στίχους που έγραψαν οι συγκρατούμενοι του Σακαφλιά στη φυλακή.

Η ιστορική μνήμη

Η φυλακή Τρικάλων χτίστηκε το 1895 ως ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς το 1881. Χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ληθαίου, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Ελλάδας, το τζαμί του Οσμάν Σαχ, και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.