Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
Katie Paterson, Future Library, 2014-2114. [Photo © Bjørvika Utvikling by Vibeke Hermanrud]

Νορβηγικό Δάσος: Τα δέντρα ψιθυρίζουν ιστορίες

Η Ελίφ Σαφάκ είναι η επόμενη συγγραφέας από τους 100 που θα παραδώσουν ένα έργο για τη Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος. Αυτή θα φτιαχτεί το 2114 από τα δέντρα που φυτεύτηκαν το 2014 έξω από το Όσλο. Και μόνο τότε θα ανοιχτούν τα βιβλία για να τα διαβάσουν τα εγγόνια μας.

Στο δάσος Nordmarka, έξω από το Όσλο, το 2014 φυτεύτηκαν 1.000 πεύκα που κάποτε θα αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν. Θα κοπούν το 2114 για να γίνουν βιβλία. Μέχρι τότε, κάθε χρόνο, ένας συγγραφέας παραδίδει ένα έργο για τις μέλλουσες γενιές. Ήδη τρεις συγγραφείς, με πρώτη την Μάργκαρετ Άτγουντ, έχουν παραδώσει το έργο τους στην Επιτροπή.

Η Future Library είναι ιδέα της Σκωτσέζας εικαστικού Κέιτι Πάτερσον. Χρονοκάψουλα, πείραμα, installation, ένα σχόλιο για την προστασία του περιβάλλοντος ή μήπως ένα σπουδαίο λογοτεχνικό δώρο προς τι μελλοντικές γενιές; «H Future Library είναι ένα ζωντανό φυσικό έργο τέχνης που αναπνέει και θα ξεδιπλώνεται μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια. Θα ζει και θα αναπνέει καθώς τα δέντρα θα αναπτύσσονται· φαντάζομαι τα δαχτυλίδια αύξησης στους κορμούς των δέντρων σαν τα κεφάλαια ενός βιβλίου. Τις λέξεις που δεν έχουν ακόμα γραφτεί να ενεργοποιούνται και να αποκτούν υλική υπόσταση χρόνο με τον χρόνο» λέει η ίδια.

Image
photo-c-bjorvika-utvikling-by-kristin-von-hirsch-.jpg
[Bjørvika Utvikling by Kristin von Hirsch]

Ο ρόλος στον πλανήτη και η σχέση μας με το περιβάλλον είναι θεματικές που τροφοδοτούν το ποιητικό έργο της Πάτερσον, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζεται συχνά με επιστήμονες και ερευνητές. Για παράδειγμα, η εικαστικός έθεσε σε τροχιά γύρω από τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη