Νορβηγικό Δάσος: Τα δέντρα ψιθυρίζουν ιστορίες

Η Ελίφ Σαφάκ είναι η επόμενη συγγραφέας από τους συνολικά εκατό που να παραδώσει ένα έργο για τη Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος. Θα φτιαχτεί το 2114 από τα δέντρα που φυτεύτηκαν το 2014 έξω από το Όσλο. Και το έργο της Σαφάκ, όπως και της Άτγουντ, θα ανοιχτεί τότε και θα το διαβάσουν πρώτοι τα εγγόνια μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Katie Paterson, Future Library, 2014-2114.  [Photo © Bjørvika Utvikling by Vibeke Hermanrud]

Στο δάσος Nordmarka, έξω από το Όσλο, το 2014 φυτεύτηκαν χίλια πεύκα που κάποτε θα αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν. Τα δέντρα θα κοπούν το 2114 για να γίνουν βιβλία. Κάθε χρόνο, ένας συγγραφέας θα παραδίδει ένα έργο που θα αποκαλυφθεί μόνο στις μέλλουσες γενιές. Ήδη τρεις συγγραφείς, με πρώτη την Μάργκαρετ Άτγουντ, έχουν παραδώσει το έργο τους στην Επιτροπή.

Η Future Library είναι ιδέα της Σκωτσέζας εικαστικού Κέιτι Πάτερσον. Χρονοκάψουλα, πείραμα, installation, ένα σχόλιο για την προστασία του περιβάλλοντος ή μήπως ένα σπουδαίο λογοτεχνικό δώρο προς τι μελλοντικές γενιές; «H Future Library είναι ένα ζωντανό φυσικό έργο τέχνης που αναπνέει και θα ξεδιπλώνεται μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια. Θα ζει και θα αναπνέει καθώς τα δέντρα θα αναπτύσσονται· φαντάζομαι τα δαχτυλίδια αύξησης στους κορμούς των δέντρων σαν τα κεφάλαια ενός βιβλίου. Τις λέξεις που δεν έχουν ακόμα γραφτεί να ενεργοποιούνται και να αποκτούν υλική υπόσταση χρόνο με τον χρόνο» λέει η ίδια.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.