Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cegreecefest.jpg

Ο ΦΠΑ στις συναυλίες μειώθηκε, όχι όμως οι τιμές

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ασυνήθιστη κίνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, μειώνοντας τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στις συναυλίες από 24% σε 6%, με επιχείρημα «την τόνωση της αγοράς μέσω και της μείωσης των τελικών τιμών». Έπεσαν τελικώς οι τιμές;

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2018 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, κατατέθηκε και η τροπολογία 1895/33 του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μεταξύ άλλων αφορούσε στη μείωση του ΦΠΑ στις συναυλίες και τις μουσικές εκδηλώσεις από το 24% (που αποτελεί τον υψηλό συντελεστή που ισχύει από το 2015 για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην Ελλάδα), στο 6% που ισχύει για τις θεατρικές παραστάσεις. Η μείωση αυτή αφορά αποκλειστικά τις τιμές εισιτηρίων δίχως άλλη παροχή (π.χ. ποτό). Η τροπολογία ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Image
tropologia.jpg

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως με την προτεινόμενη διάταξη επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα εισιτήρια των συναυλιών και επιδιώκεται η τόνωση της αγοράς μέσω και της μείωσης των τελικών τιμών των εισιτηρίων των συναυλιών προς τους καταναλωτές για την ενίσχυση του πολιτισμού, κατ' αναλογία με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής για τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ πως «η μείωση αυτή έχει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη