Ο ΦΠΑ στις συναυλίες μειώθηκε, όχι όμως οι τιμές

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ασυνήθιστη κίνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, μειώνοντας τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στις συναυλίες από 24% σε 6%, με επιχείρημα «την τόνωση της αγοράς μέσω και της μείωσης των τελικών τιμών». Έπεσαν τελικώς οι τιμές;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2018 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, κατατέθηκε και η τροπολογία 1895/33 του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μεταξύ άλλων αφορούσε στη μείωση του ΦΠΑ στις συναυλίες και τις μουσικές εκδηλώσεις από το 24% (που αποτελεί τον υψηλό συντελεστή που ισχύει από το 2015 για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην Ελλάδα), στο 6% που ισχύει για τις θεατρικές παραστάσεις. Η μείωση αυτή αφορά αποκλειστικά τις τιμές εισιτηρίων δίχως άλλη παροχή (π.χ. ποτό). Η τροπολογία ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως με την προτεινόμενη διάταξη επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα εισιτήρια των συναυλιών και επιδιώκεται η τόνωση της αγοράς μέσω και της μείωσης των τελικών τιμών των εισιτηρίων των συναυλιών προς τους καταναλωτές για την ενίσχυση του πολιτισμού, κατ' αναλογία με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής για τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.