Φινλανδία και Σουηδία στον δρόμο προς το ΝΑΤΟ

H απρόκλητη εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχουν μεταβάλει άρδην σκέψεις, παραδόσεις ετών, ταμπού και ισορροπίες στις δύο σκανδιναβικές χώρες– πολύ πιθανόν δε να οδηγήσουν σε ιστορικές αποφάσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
H πρωθυπουργός της της Φινλανδίας Σάννα Μάριν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. [RONI REKOMAA / LEHTIKUVA / AFP]

Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, λέει η σοφή ελληνική παροιμία. Στις 19 Ιανουαρίου 2022 η Σάννα Μάριν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, σε συνέντευξή της στο Reuters υποστήριξε ότι θεωρεί «πολύ απίθανο» κατά τη θητεία της, η οποία ολοκληρώνεται τον Απρίλιο 2023, να αιτηθεί ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Τις ίδιες ημέρες η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Helsingin Sanomat φιλοξένησε δημοσκόπηση στην οποία αποτυπωνόταν ότι μόλις το 28% των ερωτηθέντων ζητούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ· το 42% απαντούσε με ένα κατηγορηματικό όχι και το υπόλοιπο αμφιταλαντευόταν.

Έναν μήνα μετά τη συνέντευξη, ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και τρεις μήνες αργότερα, αυτή η απρόκλητη εισβολή του ρωσικού στρατού αχρήστευσε τις δηλώσεις της Σάννα Μάριν και μετέβαλε άρδην σκέψεις, γνώμες, παραδόσεις ετών, ταμπού και ισορροπίες – πολύ πιθανόν δε να οδηγήσει σε ιστορικές αποφάσεις.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.