Ο θαυμαστός μποέμ υφασματέμπορος Φίλιππος Κουτσίνας

Ένας παθιασμένος φιλότεχνος, γόνος της μεγάλης θεσσαλικής οικογένειας με τον παλαιότερο υφασματεμπορικό οίκο στην περιοχή, που άφησε εποχή στους καλλιτεχνικούς και εμπορικούς κύκλους της χώρας. Ένας πληθωρικός άνθρωπος που μεταμόρφωνε το ευτελές σε πολύτιμο, το ψεύτικο σε πραγματικό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

«Λοιπόν, Μπολιβάρ. Σε χαιρετώ, αλβανιστί με το δεξί χέρι στην καρδιά και τη θερμή παλάμη μου στο οιονδήποτε χώμα που πατώ. Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας!». Η αυθόρμητη ενθουσιώδης χειρόγραφη επιστολή του Παναγιώτη Τέτση, σταλμένη από το Περίπτερο της Καλών Τεχνών στη Μύκονο το 1947, απευθύνεται στον άνθρωπο που στα σπίτια του –πινακοθήκες έργων τέχνης και εντευκτήρια διανοούμενων και καλλιτεχνών– ο Τσαρούχης αποστόμωνε με τη γνώριμη ευφράδεια τον Κώστα Ταχτσή, με παροιμιώδεις φράσεις όπως το αλησμόνητο «Υπάρχουν συγγνώμες πιο ειδεχθείς από το έγκλημα», και το Πάσχα του ’82 ο Μάνος Χατζιδάκις, παίζοντας τάβλι με τον Μίνω Αργυράκη, ενεπνεύσθη την Πορνογραφία του.

Η θερμή επιστολή χαρακτηρίζει «Μπολιβάρ» τον άνδρα που, βρίσκοντας ένα εγκαταλελειμμένο γαϊδουράκι στην πλατεία Κολωνακίου, αντί να προσπεράσει, το πήρε μαζί του μέσα στο Βυζαντινό, για να πιούνε ποτό. Και, τελικά, η σουρεαλιστική στιχομυθία του με τον αστυνομικό που εμφανίστηκε για να επιβάλει την τάξη αντικρίζοντας το πολύ περίεργο συμβάν, κατέληξε σε συλλογή αφηγημάτων, με την υπογραφή του Φρέντυ Γερμανού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.