Φιλία σε Κάθε Ηλικία

Άγνωστοι μέχρι χθες άνθρωποι γίνονται συνοδοιπόροι στο μοναχικό σκηνικό που δημιούργησε η πανδημία για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Σε μια χρονιά που κρυμμένες αγωνίες, υποψίες δυσλειτουργιών και καταπιεσμένες εσωστρέφειες ποτίστηκαν από την επιβεβλημένη μοναχικότητα και άνθισαν, σε μια χρονιά που μετράμε και ξαναμετράμε τα ποσοστά στρες και κατάθλιψης, που τα τηλέφωνα έγιναν γραμμές ζωής και τα τραύματα κινδύνευσαν να γίνουν πληγές, η αλληλεγγύη έγινε σανίδα σωτηρίας.

Την άνοιξη του 2020, στην πρώτη καραντίνα, τότε που κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι, «ας κάτσουμε τώρα στα αυγά μας», «ευκαιρία να τελειώσουμε κανένα βιβλίο και να μάθουμε επιτέλους πώς λειτουργεί αυτή η σκονισμένη παγωτομηχανή», οι συναρπαστικές ιστορίες αλληλοβοήθειας μας γέμιζαν περηφάνια και αισιοδοξία για το ανθρώπινο είδος. Ανάμεσα σε γείτονες που κουβαλούσαν ψώνια σε γιαγιάδες και ερασιτέχνες μοδίστρες που έφτιαχναν μάσκες από παρδαλό εμπριμέ –αχ, οι αθώες υφασμάτινες μάσκες– που δώριζαν αφειδώς, κάποιοι τόλμησαν να σκεφτούν ότι αυτή η πανδημία θα μας επαναπροσδιορίσει, θα γίνουμε καλύτεροι, πιο ευγενικοί με τον πλανήτη (μα είναι πολύ χαριτωμένα τα αγριογούρουνα στους άδειους δρόμους του Μιλάνο), θα αγαπάμε λιγότερο τα αεροπλάνα και περισσότερο τα σύννεφα.

Η δεύτερη καραντίνα μάς έπιασε τους περισσότερους απροετοίμαστους. Αυτή η ιστορία ήταν τελικά πιο δύσκολη από ό,τι φανταζομασταν. Το success story της χώρας αντικαταστάθηκε από δυσοίωνες στατιστικές. Τη θέση της στωικότητας πήρε η ανυπομονησία. Και καθώς η επικαιρότητα έγινε καταιγιστική, οι ιστορίες αλληλεγγύης δεν είναι πια πρωταγωνιστές. Όμως υπάρχουν. Μία από αυτές είναι το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε ηλικία, που στοχεύει στην καταπολέμηση της μοναξιάς της πιο ευάλωτης ομάδας συνανθρώπων μας, των ηλικιωμένων (σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ηλικιωμένος θεωρείται ο άνω των 65 ετών).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.