Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
Rating agencies Greece 2023.

Φεύγοντας από την επενδυτική χωματερή

Η πρακτική και συμβολική σημασία της ανάκτησης από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας.

Θυμάστε πού βρισκόσασταν όταν η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα; Φαντάζομαι πώς όχι – δεν είναι ακριβώς η ελληνική εκδοχή της δολοφονίας του JFK. Παρ’ ολ’ αυτά, η ανακοίνωση από την Standard & Poor’s στις 27 Απριλίου του 2010 πως υποβάθμιζε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε καθεστώς junk ήταν ένα ορόσημο στην πρώιμη φάση της κρίσης – το τέλος της αρχής.

Οι υποβαθμίσεις εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και –πιο επιθετικά– από τον Δεκέμβριο του 2009. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θυμάται, μιλώντας στο inside story, να δίνει ομιλία ενώπιον τεράστιου ακροατηρίου στο Λονδίνο στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού roadshow για να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών: «Ενώ μιλούσα, ανακοινώθηκε νέα υποβάθμιση». Ήταν 16 Δεκεμβρίου του 2009 – η S&P είχε μόλις ρίξει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία Β.

«Είχε δημιουργηθεί ένα ρεύμα στο οποίο ήταν αδύνατο να αντισταθούμε», λέει ο Παπακωνσταντίνου. «Στις αναλύσεις τους, οι οίκοι έθεταν την πιστοληπτική μας ικανότητα υπό αμφισβήτηση γιατί έκριναν τα μέτρα που παίρναμε ως μη επαρκή. Μετά, όταν ανακοινώναμε νέα μέτρα, εκτιμούσαν ότι θα έπλητταν το ΑΕΠ και θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη