Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cekabuga.jpg

Φελισιέν Καμπούγκα: Ο καταζητούμενος-φάντασμα στα χέρια της Δικαιοσύνης

Όλα ξεκίνησαν με μια κινηματογραφική σύλληψη. Και τώρα, ο αρχιτέκτονας της γενοκτονίας της Ρουάντας ετοιμάζεται να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του. «Σημασία έχει να μην τα παρατάς», λέει στο inside story ο Σερζ Μπράμερτς, ο εισαγγελέας που τον συνέλαβε.

Στις 16 Μαΐου 2020, στις 6:30 το πρωί, μια ομάδα από άντρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων εισβάλλει σε ένα μικρό διαμέρισμα, στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας στο προάστιο Asnieres-sur-Seine, στα βορειοδυτικά του Παρισιού. Αυτός που αναζητούν βρίσκεται ακόμη στο κρεβάτι, έχει μόλις ξυπνήσει από τον θόρυβο. Είναι ένας ηλικιωμένος άντρας. Έχει αιφνιδιαστεί, αλλά όχι αρκετά ώστε να μην κάνει μια ύστατη απόπειρα να ξεγελάσει τους διώκτες του. Δεν θα τα καταφέρει. Ο Φελισιέν Καμπούγκα, ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, συλλαμβάνεται.

Με δυο λόγια

Έξι ώρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του προέδρου της Ρουάντας στις 6 Απριλίου 1994, όλα είναι έτοιμα για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει: οι μιλίτσιες της πλειοψηφούσας φυλής Χούτου ξέρουν τι να κάνουν και χιλιάδες ματσέτες είναι διαθέσιμες για όσους είναι πρόθυμοι να τις χρησιμοποιήσουν. Οι εντολές για τη σφαγή της φυλής των Τούτσι μεταφέρονται σε κάθε σημείο της χώρας. Ακολουθεί η γενοκτονία που εξάλειψε το 60-70% της φυλής των Τούτσι, με τον αριθμό των θυμάτων να υπολογίζεται ως και 800.000. Ο 86χρονος σήμερα Φελισιέν Καμπούγκα κατηγορείται ως ένας από τους αρχιτέκτονες και κύριος χρηματοδότης της· ως ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη