Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cefcpa.jpg

Γιατί η Novartis δεν συμβιβάζεται με τις αμερικανικές αρχές ενώ η Ericsson το κάνει;

Δύο μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η Novartis και η Ericsson, και το στέλεχος μιας τρίτης, της Privinvest, σχετίζονται σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές με δωροδοκίες αξιωματούχων σε ξένη επικράτεια. Η πρώτη αρνείται να προχωρήσει σε συμβιβασμό, η άλλη τον δέχτηκε και στην τρίτη περίπτωση, η δίκη δεν αποφεύχθηκε αλλά το στέλεχος που κατηγορούνταν θριάμβευσε.

Σε μία δίκη για «μίζες», είναι εύκολο να αποδείξει ο εκπρόσωπος του κατηγορητηρίου ότι εξαφανίσθηκαν χρήματα, αλλά πιο δύσκολο να ανακαλύψει ποιοι ακριβώς τα εισέπραξαν. Για τον λόγο αυτό, οι αμερικανικές αρχές αποφεύγουν συνήθως να φτάνουν στο δικαστήριο με αυτούς που κατηγορούν με τη διαδικασία του FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), τον αμερικανικό νόμο που απαγορεύει τις δωροδοκίες στο εξωτερικό. Αντίθετα, επιδιώκουν τον συμβιβασμό (settlement). Μάλιστα συνήθως πιέζουν για αυτόν τον συμβιβασμό. Από την πλευρά τους οι εταιρείες σπάνια τον αρνούνται, και αυτό συμβαίνει μόνο όταν είναι πολύ σίγουρες για την υπόθεσή τους.

Η Novartis, η Ericsson και ένα στέλεχος της Privinvest, αντέδρασαν διαφορετικά όταν έφτασε η ώρα τους να μπουν κάτω από το μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών.

Η Novartis

Η ελβετική εταιρεία Novartis δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές για τις πληρωμές γιατρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του inside story από δύο διαφορετικές πηγές μέσα στην εταιρεία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η υπόθεση συζητήθηκε μέσα στη Novartis και έγινε η σχετική αξιολόγηση.

Η άρνηση της Novartis να συμβιβαστεί έρχεται σε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη