Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cemedicine2017-ph-14.jpg
[bayer.de]

Κέρδη στη Γερμανία με φθηνά φάρμακα από την Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει σε μια χώρα να εισάγει φάρμακα από άλλη, αν τα βρει φθηνότερα. Έτσι, χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει μερικές από τις χαμηλότερες τιμές σε αντικαρκινικά και άλλα σκευάσματα, γίνονται στόχος επιθετικών εισαγωγέων της Γερμανίας, που μπορούν να την «στεγνώσουν» από φάρμακα. Και βέβαια υπάρχουν και οι κλοπές.
[bayer.de]

Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του inside story για τα φάρμακα παρουσιάσαμε τον τρόπο με τον οποίον το ακριβές αντίγραφο ενός φαρμάκου που κυκλοφορεί από μια πολυεθνική μπορεί με το σύστημα τιμολόγησης να καταλήξει να διατίθεται σε τιμή υψηλότερη από το φάρμακο αναφοράς, όπως συμβαίνει με την ατορβαστατίνη Lipitor/Zarator. Αυτό οφείλεται στον μηχανισμό co-marketing (συμπροώθησης), που εφαρμόζει η φαρμακοβιομηχανία και που ο ΟΟΣΑ εγκρίνει ως «πεδίο ανταγωνισμού για την διαμόρφωση των τιμών», παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2014 τα φάρμακα αυτά της ίδιας δραστικής ουσίας, δηλαδή της ίδιας πατέντας, είχαν ενιαία τιμή, επειδή η λογική υπαγόρευε ότι το ίδιο ακριβώς φάρμακο με άλλη εμπορική ονομασία δεν πρέπει να έχει διαφορετική τιμή.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη που δείχνει τις παράλογες κατευθύνσεις που έδωσε στην αγορά το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης. H κλοπιδοκρέλη είναι μία δραστική ουσία που βοηθάει τους ανθρώπους να αποφύγουν το έμφραγμα, όταν εμφανίζουν κάποια συμπτώματα. Το πιο δημοφιλές σκεύασμά της είναι το Plavix.

Image
plavix.jpg

Δύο χρόνια πριν λήξει η πατέντα του, δηλαδή το 2010, το Plavix είχε φθάσει να κάνει τζίρο 9 δισ. δολάρια σε έναν μόλις χρόνο. Το Plavix εξακολουθεί, έξι χρόνια μετά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη