Η ζούγκλα της παραπληροφόρησης και μια “fake” εξαγγελία

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα fake news υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε. Οπλισμένοι με κάποιες βασικές γνώσεις και έναν οδηγό για τη διάκριση της αληθινής από την ψεύτικη είδηση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον «ιό του 21ου αιώνα». Όσο για την ελληνική πολιτεία, προς το παρόν παγώνει την εξαγγελία για θέσπιση μηχανισμού ελέγχου της παραπληροφόρησης και περιμένει τις ενέργειες της ΕΕ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως από την ημέρα που ανέλαβε ο Donald Trump την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με τον όρο fake news. Ωστόσο, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας δείξει πως τα λεγόμενα fake news είναι πολύ παλιό φαινόμενο, καθώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες μεταδίδονται τις περισσότερες φορές σκοπίμως· όσον καιρό υπάρχει τύπος και μετάδοση ειδήσεων, υπάρχουν και αυτές. Έχουν όμως πληθύνει, λόγω των πολλαπλών μέσων μετάδοσης ειδήσεων, της κυριαρχίας των κοινωνικών δικτύων, της ανωνυμίας και της δυσκολίας ελέγχου και περιορισμού του φαινομένου.

Επιπλέον, τα fake news εμπεριέχουν προεκτάσεις οι οποίες πρέπει να εξετασθούν, αν θέλουμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για τον «ιό του 21ου αιώνα». Πλέον, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλού, ο όρος τείνει να χρησιμοποιείται ως γενικευμένη «ασπίδα» απέναντι σε οποιαδήποτε είδηση, θέση ή άποψη που αντιβαίνει στην προσωπική αντίληψη ή κοσμοθεωρία του εκάστοτε δέκτη. Για να το θέσουμε πιο απλά, fake news είναι δυνητικά οτιδήποτε, αφού κάθε πληροφορία παρά τον βαθμό τεκμηρίωσής της, άπαξ και αντιτίθεται στις παγιωμένες απόψεις ενός ή περισσότερων δεκτών, προκαλεί έναν μηχανισμό άμυνας ο οποίος γρήγορα προσπαθεί να αποδομήσει το όποιο επιχείρημα ως fake news. Ως εκ τούτου ο όρος καταλήγει να διέπεται από κάτι αόριστο, από μια υποκειμενικότητα, ξεφεύγοντας έτσι από το αρχικό σημασιολογικό του περιεχόμενο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.