Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
ypopsifiacepysosbeshdsc01297.jpg

Εύβοια: το χρονικό της καταστροφής

Ο Τάσος Τέλλογλου βρέθηκε στην Εύβοια τις ημέρες της πυρκαγιάς και κράτησε σημειώσεις από όσα είδε και μοιράστηκαν μαζί του οι άνθρωποι που συνάντησε. Το χρονικό του είναι μια πρώτη προσέγγιση των δευτερογενών αιτιών (μετά τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες) που οδήγησαν στην καταστροφή.

Τον Ιούλιο του 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιμετώπιζε μια πυρκαγιά στην Κινέττα, η εξέλιξη της οποίας έθετε σε κίνδυνο μία από τις κρίσιμες υποδομές της χώρας: το 2ο διυλιστήριό της, εκείνο των Αγίων Θεοδώρων, που ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Αποφάσισε να ρίξει όλες τις τις δυνάμεις στη φωτιά αυτή, κάνοντας όμως παράλογη κατανομή τους: έφερε π.χ. πυροσβεστικά από την Αθήνα, ενώ μπορούσε να έχει πάρει από την Πελοπόννησο. Αυτό που δεν υπολόγισε ήταν η πιθανότητας μιας δεύτερης πυρκαγιάς στην Αττική· η φωτιά στο Μάτι την «έπιασε στον ύπνο» και κόστισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.

Τρία χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά χωρίς θύματα, καθώς το δόγμα του Ματιού, «η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει προτεραιότητα», είχε εσωτερικευθεί από τη διοίκηση και είχε γίνει ο εφιάλτης του πολιτικού προσωπικού – ο αριθμός 112 είχε καθιερωθεί και είχε εκπονηθεί ένα κάποιο σχέδιο εκκενώσεων. Όμως σε συνθήκες καύσωνα ξέσπασε και δεύτερη και τρίτη φωτιά. Στο τέλος την πλήρωσαν οι πιο φτωχοί και οι πιο λίγοι, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας. Στο νησί δεν υπήρχε κρίσιμη υποδομή (Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, όπως στο Κρυονέρι) ούτε είναι παγκοσμίου φήμης όπως η Ολυμπία και στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη