Εύβοια: το χρονικό της καταστροφής

Ο Τάσος Τέλλογλου βρέθηκε στην Εύβοια τις ημέρες της πυρκαγιάς και κράτησε σημειώσεις από όσα είδε και μοιράστηκαν μαζί του οι άνθρωποι που συνάντησε. Το χρονικό του είναι μια πρώτη προσέγγιση των δευτερογενών αιτιών (μετά τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες) που οδήγησαν στην καταστροφή.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Τον Ιούλιο του 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιμετώπιζε μια πυρκαγιά στην Κινέττα, η εξέλιξη της οποίας έθετε σε κίνδυνο μία από τις κρίσιμες υποδομές της χώρας: το 2ο διυλιστήριό της, εκείνο των Αγίων Θεοδώρων, που ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Αποφάσισε να ρίξει όλες τις τις δυνάμεις στη φωτιά αυτή, κάνοντας όμως παράλογη κατανομή τους: έφερε π.χ. πυροσβεστικά από την Αθήνα, ενώ μπορούσε να έχει πάρει από την Πελοπόννησο. Αυτό που δεν υπολόγισε ήταν η πιθανότητας μιας δεύτερης πυρκαγιάς στην Αττική· η φωτιά στο Μάτι την «έπιασε στον ύπνο» και κόστισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.

Τρία χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά χωρίς θύματα, καθώς το δόγμα του Ματιού, «η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει προτεραιότητα», είχε εσωτερικευθεί από τη διοίκηση και είχε γίνει ο εφιάλτης του πολιτικού προσωπικού – ο αριθμός 112 είχε καθιερωθεί και είχε εκπονηθεί ένα κάποιο σχέδιο εκκενώσεων. Όμως σε συνθήκες καύσωνα ξέσπασε και δεύτερη και τρίτη φωτιά. Στο τέλος την πλήρωσαν οι πιο φτωχοί και οι πιο λίγοι, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας. Στο νησί δεν υπήρχε κρίσιμη υποδομή (Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, όπως στο Κρυονέρι) ούτε είναι παγκοσμίου φήμης όπως η Ολυμπία και στο βόρειο τμήμα του, το οποίο καιγόταν, έμεναν μόλις 18.000 άνθρωποι. Αυτό είναι το χρονικό της θυσίας μιας περιοχής, όπου τα μέσα δεν άρκεσαν (αν και ήταν περισσότερα από ποτέ) και το σχέδιο αφορούσε ένα μόνο σενάριο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.