Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
5775756164_3fa693e47f_b.jpg

Πώς θα διασφαλίσουν οι«Ευρωπαίοι» της Μεγάλης Βρετανίας το μέλλον τους μετά το Brexit

Το «EU Settlement Scheme» δημιουργήθηκε για να μην αφήσει ξεκρέμαστους 3,5 εκατομμύρια υπηκόους της ΕΕ που είναι σήμερα εγκατεστημένοι στη Βρετανία. Ήδη 19.000 Έλληνες έκαναν την αίτηση.

Περίπου 750.000 από τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της Βρετανίας με ευρωπαϊκή ιθαγένεια κατέθεσαν αίτηση για επ’ αόριστον διαμονή στη χώρα μετά το Brexit. Στο σχήμα που τρέχει online η βρετανική κυβέρνηση έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής και 20.000 περίπου Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μέθοδος είναι απλή, σχεδόν όλες οι αιτήσεις εγκρίνονται. Όμως, το βαθιά ενοχλητικό αίσθημα για εκατομμύρια ανθρώπους παραμένει: ενώ προγραμμάτισαν τη ζωή τους σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς περιορισμούς σε μία μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα, ξαφνικά πρέπει να αιτηθούν την παραμονή τους σε αυτή.

Το inside story εξηγεί το νέο βρετανικό σύστημα και τη σημασία του, ξεκινώντας από τα πιο απλά.

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Brexit;

Η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου του 2016 όταν οι Βρετανοί πολίτες διατύπωσαν σε δημοψήφισμα την επιθυμία να φύγουν από την ΕΕ. Στις 29 Μαρτίου του 2017 η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κοινοποίησε στις Βρυξέλλες το επίσημο αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για έξοδο. Στις 24 Νοεμβρίου του 2018 η βρετανική κυβέρνηση και εκπρόσωποι της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία με τους όρους του Brexit. Η συμφωνία προέβλεπε επίσημη έξοδο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη