Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
quotas

Ευρωεκλογές: Ο σεξισμός στην ελληνική τηλεόραση

Στις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, οι υποψήφιες είναι σχεδόν άφαντες, παρά την ποσόστωση του 40% για τις γυναίκες στα ευρωψηφοδέλτια, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Εμπειρικά, όλοι έχουμε την αίσθηση ότι ο πολιτικός διάλογος στην ελληνική τηλεόραση είναι ανδροκρατούμενος: πόσο συχνά, άλλωστε, ανοίγουμε την τηλεόραση και βλέπουμε ένα πάνελ με γυναίκες υποψήφιες να φωνάζουν η μία στην άλλη; Αυτήν ακριβώς την ερώτηση έρχονται να απαντήσουν τα ιδιαίτερα αποκαρδιωτικά προκαταρκτικά ευρήματα του ερευνητικού έργου «Gender (in)equality in Greek media & politics» [«Η (αν)ισότητα των φύλων στα ελληνικά ΜΜΕ & την πολιτική»]. Με αφορμή τις αυριανές ευρωεκλογές, οι ερευνητές μέτρησαν τις προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις ανδρών και γυναικών μεταξύ 10-27 Μαΐου 2024 σε επτά τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΕΡΤ1, ΑΝΤ1, Mega, ΣΚΑΙ, Star, Open, και Alpha). Το ερευνητικό έργο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το οποίο και δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Διαχρονικά λίγες οι Ελληνίδες στο Ευρωκοινοβούλιο

Μπορεί να υπάρχει μεν η υποχρεωτική ποσόστωση που επιβάλλει 40% των υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο να είναι γυναίκες, όμως αυτό δε φαίνεται να «περνάει» ούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις για τις ευρωεκλογές, ούτε στις επιλογές των ψηφοφόρων με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη