Η ευκαιρία των 30,5 δισ. του Ελλάδα 2.0

Σήμερα συνεδριάζει το Ecofin που θα εγκρίνει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Θα μπορέσουν τα χρήματα των Βρυξελλών να συμβάλλουν στη μείωση του χρέους και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για να καλυφθεί η «τρύπα» των 27 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία;
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα πλαίσια της περιοδείας της για το Ταμείο Ανάκαμψης, 17 Ιουνίου 20201. [European Union, 2021]

Η έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ της 13ης Ιουλίου σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη μίας σειράς επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Στόχο έχουν να στηρίξουν την οικονομία από τις συνέπειες της πανδημίας. Το Eλληνικό Σχέδιο λαμβάνει εύσημα από τους θεσμούς για την ποιότητά του και την καλή προετοιμασία που έχει γίνει.

Έχουν γίνει όμως και σαφείς προειδοποιήσεις για τις πολλές δυσκολίες που θα έχει η υλοποίησή του, αλλά και για την ανάγκη τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Και τούτο αφού το πλήγμα της πανδημίας είναι ήδη πολύ μεγάλο, ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει και η διαδικασία ανάκαμψης δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι, η μετάλλαξη Δέλτα και οι αντοχές των κρατικών ταμείων

Το κόστος της πανδημίας προφανώς πρώτα απ όλα αποτιμάται σε ανθρώπινες ζωές. Αλλά υπάρχει και η –πολύ σημαντική– οικονομική διάσταση.

Η συζήτηση για το αν υπάρχει όριο αντοχής της –ευάλωτης από την πολυετή μνημονιακή κρίση–ελληνικής οικονομίας εντείνεται όσο αυξάνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα. Και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πιο πολλά από τις απαντήσεις που σήμερα μπορούν να δοθούν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.