Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Τι είναι η Παλαιστίνη; Ποιος ο λόγος της διαμάχης με το Ισραήλ; Τι είναι Χαμάς; Η Γάζα και η Δυτική Όχθη;
Χρόνος ανάγνωσης: 
27
'

Μεταφράσαμε τις επεξηγηματικές κάρτες του καλού σάιτ Vox για το θέμα Ισραήλ-Παλαιστίνης. Όποιος βιάζεται, μπορεί να διαβάσει μόνο την πρώτη απάντηση. Όποιος θέλει συνεχίζει, είναι όλα γραμμένα απλά. Όποιος θέλει να δει το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά, βρίσκεται ενσωματωμένο στο τέλος του κειμένου.

1. Eισαγωγή: Tι είναι το Ισραήλ, τι η Παλαιστίνη; Και ποια η διαμάχη τους;

Το Ισραήλ είναι το μοναδικό εβραϊκό κράτος στον κόσμο και βρίσκεται στα ανατολικά της Μεσογείου. Οι Παλαιστίνιοι, ο αραβικός πληθυσμός που προέρχεται από τη γη που σήμερα ελέγχει το Ισραήλ, αναφέρονται στην περιοχή ως «Παλαιστίνη» και θέλουν να ιδρύσουν ένα κράτος με αυτό το όνομα στο σύνολο, ή σε ένα τμήμα αυτής. Η διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει να κάνει με το ποια έκταση θα κατέχει ο καθένας και πώς αυτή θα ελέγχεται.

Παρότι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν βλέψεις στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, η σύγχρονη διαμάχη ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Εβραίοι της Ευρώπης που διέφυγαν του Ολοκαυτώματος θέλησαν να ιδρύσουν ένα κράτος-πατρίδα, στην περιοχή που τόσο υπό την Οθωμανική όσο κι υπό τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ήταν στην πλειοψηφία της αραβική και μουσουλμανική. Οι Άραβες αντιστάθηκαν, θεωρώντας την περιοχή δικαιωματικά δική τους. Ένα αρχικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών που έδινε σε κάθε πλευρά ένα κομμάτι της περιοχής απέτυχε και το Ισραήλ και τα γειτονικά αραβικά έθνη ενεπλάκησαν σε πολέμους. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα δύο εκ των πολέμων αυτών, του 1948 και του 1967.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.