Πώς επιλέγει το Facebook τους fact-checkers

Για να διεκδικήσει ρόλο ελεγκτή του Facebook ένας οργανισμός, πρέπει να είναι μέλος και να πληροί τα κριτήρια που θέτει το International Fact-Checking Network, το οποίο αποτελεί τμήμα του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου Poynter. Αποδίδει το πρόγραμμα ελέγχου και πού σημειώνονται αντιδράσεις;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Στον απόηχο της έντονης κριτικής για το πάρτι ψευδών ειδήσεων που επικράτησε στα κοινωνικά δίκτυα κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο έκτοτε, το Facebook αποφάσισε να αναθεωρήσει την εξόφθαλμα χαλαρή πολιτική του όσον αφορά τον έλεγχο των αναρτήσεων. H κατάσταση έμοιαζε να έχει εκτραχυνθεί και η διάδοση ψευδών (στα όρια του εξωφρενικού) ειδήσεων, παραπληροφόρησης και πολιτικής προπαγάνδας βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη.

Αρχικά, o ιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα ήταν αμελητέο, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα διεύρυνε την εσωτερική ομάδα fact-checking, εντατικοποιώντας παράλληλα τους ελέγχους. Στον ίδιο άξονα διακηρύχθηκε η βελτιστοποίηση του αλγόριθμου προκειμένου να μειωθεί η διάδοση των fake news. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, συνειδητοποιώντας ότι η τακτική δεν απέδιδε, ανακοίνωσε ότι θα προσέφευγε στη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών.

Από την αρχή διασφάλισε τη συνεργασία σημαντικών οργανισμών, τόσο από τον χώρο των παραδοσιακών ΜΜΕ και πρακτορείων ειδήσεων, όσο και από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων fact-checkers. Με αυτό τον τρόπο, επιχείρησε να οικοδομήσει ένα κατά το δυνατό αντικειμενικό προφίλ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.