Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
27'
Κατηγορία:
polk.jpg

Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ

Στις 16 Μαΐου 1948 βρέθηκε να πλέει στον Θερμαϊκό η σορός του 35άχρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Η δολοφονία του παραμένει έως σήμερα ανεξιχνίαστη. Προδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» των Mιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου (εκδόσεις Πατάκη).

Ο Πολκ είχε δολοφονηθεί μια εβδομάδα πριν (όταν δηλαδή χάθηκαν τα ίχνη του) με μια σφαίρα «εξ επαφής» στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ήταν δεμένος χειροπόδαρα και τα ψάρια είχαν φάει τα μάτια του.

Από την άνοιξη του 1947 η Ελλάδα είχε αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αμερικανικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας με το «Δόγμα Τρούμαν» και την εξαγγελία του «Σχεδίου Μάρσαλ» καθώς και του Εμφυλίου, ο οποίος έπρεπε να τερματιστεί με «την συντριβήν των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Τον Ιανουάριο του 1947 ήρθε στην Αθήνα ο νομικός και πρώην δημοσιογράφος Πολ Α. Πόρτερ ως επικεφαλής της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής, με αντικείμενο και «τον προσδιορισμό του ύψους της εξωτερικής βοήθειας την οποία είχε ανάγκη η χώρα για την οικονομική ανάκαμψη και ανοικοδόμησή της. Τον Ιούλιο έφτασε και ο Τζωρτζ Πολκ, ανταποκριτής του CBS για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γνώρισε και παντρεύτηκε αστραπιαία την 19χρονη αεροσυνοδό της ΤΑΕ Ρέα Κοκκώνη, και γρήγορα μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών: οι ανταποκρίσεις του που μιλούσαν για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση ενοχλούσαν το –συγκυβερνών με το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» (πρωθυπουργός Θ. Σοφούλης)– «Λαϊκό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη