Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceflametowers.jpg
Οι «Πύργοι της Φωτιάς», σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Χαβιάρι και πετροδολάρια για την εξαγορά βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την διαφθορά που κρύβεται πίσω από τα πολυτελή γραφεία των ευρωπαϊκών οργανισμών παρουσιάζει έρευνα, η οποία αποκάλυψε τον χρηματισμό βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να επηρεάσουν καταστάσεις υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.
Οι «Πύργοι της Φωτιάς», σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Το να «λαδώνονται» βουλευτές και υπουργοί σε δεσποτικά κεντροασιατικά καθεστώτα όπως αυτό του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι κάτι καινούργιο. Το να βρίσκεται όμως ανάμεσά τους μισή ντουζίνα βουλευτές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, που συγκροτούσαν μηχανισμό με τον οποίον επηρέαζαν το Συμβούλιο της Ευρώπης υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, είναι πρωτοφανές. Ακόμα πιο καινούργιο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, η χώρα επιχειρούσε να εξαγοράσει την σιωπή των Ευρωπαίων απέναντι στις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λάμβαναν χώρα στο έδαφός της.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2017, η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) αποφάσισε να αναθέσει σε ένα εξωτερικό «σώμα» την έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς εναντίον κάποιων πρώην μελών της. Τρεις μήνες αργότερα συγκροτήθηκε η επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις πρώην δικαστές: τον Βρετανό σερ Νίκολας Μπράτζα, τον Γάλλο Ζαν Λουί Μπρυγκέρ, ειδικό στις έρευνες για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τις ανακρίσεις και την Σουηδή Ελίζαμπεθ Φούρα, πρώην επικεφαλής διαιτησίας στη σουηδική βουλή και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι εξουσίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE)
 Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη