2 Φεβρουαρίου 2021. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, η άγρια ζωή προσπαθούσε να αναπνεύσει ακριβώς δίπλα από τα σκουπίδια. Κάπου ανάμεσα σε πλαστικά και φελιζόλ, ένας σταχτοτσικνιάς σκάλιζε το έδαφος. Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής είχαν πιάσει επ’ αυτοφώρω υπάλληλο εταιρείας να σκάβει τρύπες στο χώμα σε κοντινό σημείο και να θάβει χημικές ουσίες αγνώστου προελεύσεως. Αμέτρητες σακούλες γεμάτες οικοδομικά υλικά, παλιά έπιπλα, κουφάρια ζώων, κουβέρτες μαζί με δεκάδες νοσοκομειακά στρώματα κείτονταν ακροβολισμένα στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής.
«Πώς βρέθηκαν όλα αυτά τα σκουπίδια εδώ;» είχα ρωτήσει έκπληκτη την τέως πρόεδρο διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, σε σχετικό ρεπορτάζ που κάναμε για τη δημόσια τηλεόραση. Ανέκαθεν υπήρχαν, μου απάντησε, λόγω μικρής απόστασης της περιοχής από τη Θεσσαλονίκη, αλλά το κακό έχει παραγίνει.
Σήμερα είναι 4 Φεβρουαρίου 2022. Οι παράνομες δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού συνεχίζονται. Είναι η ίδια περιοχή που το 1975 αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, καθώς φιλοξενεί