Πού πήγαν τα 165 δισ. ευρώ των ΕΣΠΑ και πότε «στερεύουν» τα ευρωπαϊκά λεφτά;

Για δεκαετίες η Ελλάδα ζούσε με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που χρηματοδοτούσαν από το πιο μικρό έργο σε ένα χωριό μέχρι τα πολύ μεγάλα έργα υποδομής. Μόνο που τώρα, τα λεφτά τελειώνουν. Και η χώρα δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει για να γυρίσει σελίδα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[Sakis Mitrolidis/AFP]

Έχουμε ξεχάσει πώς χρηματοδοτούσε τις ανάγκες της η χώρα πριν από τα ΕΣΠΑ· εδώ και δεκαετίες, τα κοινοτικά κονδύλια ήταν πηγή για τα πάντα: από τις προμήθειες εξοπλισμού πυρόσβεσης, τις αποζημιώσεις δασικών καταστροφών, τα προγράμματα ανέργων, τη βοήθεια στο σπίτι, τους παιδικούς σταθμούς, τις δράσεις απεξάρτησης ή ψυχικής υγείας, μέχρι τις επιχορηγήσεις για εταιρείες, τα μικρά και τα πολύ μεγάλα έργα υποδομής.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Από το 1986 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 165 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, που δόθηκαν με έναν στόχο: να αποτελέσουν ένα αντισταθμιστικό μέτρο, που η χώρα θα αξιοποιούσε για να ξεπεράσει τους τριγμούς από τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς και να επενδύσει στα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να «φτάσει» τις πιο αναπτυγμένες χώρες. Αυτό δεν κατάφερε να το κάνει, καθώς έστρεψε την πλειονότητα των κονδυλίων σε «βαριές» υποδομές και διάσπαρτες δράσεις, για πολλές από τις οποίες εισήγαγε προϊόντα από έξω –μάλιστα το 43% των κονδυλίων που εισέρρευσαν την προηγούμενη δεκαετία πήγε για εισαγωγές προϊόντων που παράγονταν αλλού. Σήμερα η ΕΕ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και φαίνεται ότι το πακέτο των 20 δισ. του τωρινού ΕΣΠΑ θα είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι από το 2020 και μετά τα χρήματα θα δίνονται με μορφή δανείου τύπου Γιούνκερ, που θα πρέπει να επιστρέφεται.

Μόνο που τώρα, αυτά τα χρήματα τελειώνουν. Και τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το inside story δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.