Τι κάνει ο Έρντογαν στη Δυτική Αφρική;

Η Λιβύη δεν είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής στην οποία η Τουρκία έχει βλέψεις. 54 χώρες της Μαύρης Ηπείρου έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα ο Τούρκος πρόεδρος χτίζοντας εμπορικές και πολιτιστικές γέφυρες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
O Ταγίπ Έρντογαν με τον Σενεγελάζο πρόεδρο Μάκι Σαλ στην επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Ντακάρ, 28/01/2020. [Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Service/AFP]

Η κρίση της Λιβύης δεν είναι απλώς ένα παράθυρο ευκαιρίας που αξιοποίησε η Τουρκία του Ταγίπ Έρντογαν για την προώθηση των διεκδικήσεων της της στην ανατολική Μεσόγειο. Ούτε η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν πρωτοστατεί στις αντιδράσεις μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή έστω τη γειτονική Συρία.

Η Αφρική, συμπεριλαμβανομένης και της υποσαχάριας, αποτελεί χρόνια τώρα πεδίο στο οποίο ξεδιπλώνονται οι τουρκικές φιλοδοξίες, σε σημείο ώστε ο φιλοκυβερνητικός τύπος της γείτονος να υποστηρίζει ότι η Άγκυρα λίγο απέχει από τα κατεδαφίσει όλο το μεταποικιακό γαλλικό οικοδόμημα της Françafrique. Ο ισχυρισμός φαντάζει υπερβολικός, ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι ο ρόλος που οραματίζεται η σύγχρονη Τουρκία για τον εαυτό της υπερβαίνει και αυτούς ακόμη τους γεωγραφικούς και ιστορικούς περιορισμούς του «νεο-οθωμανισμου».

Να είναι τυχαίο ότι στα τέλη Ιανουαρίου, σε μία συγκυρία σημαδεμένη από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και την επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων με αφορμή την προώθηση των δυνάμεων του Άσαντ στην επαρχία της Ίντλιμπ, ο Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποιούσε άλλη μία αφρικανική περιοδεία, με σταθμούς την Αλγερία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια ή ότι αμέσως μετά η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πετσκάν μετέβη στη Νιγηρία και το Μαρόκο;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.