Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ceathensstock.jpg
Η είσοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Πρωτοφανής σύγκρουση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Οι δύο πιο σοβαρές υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα συρτάρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν μπορούν να πάρουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα. Αιτία είναι η σύγκρουση μέσα στην Επιτροπή για το ποιος θα πάρει την ευθύνη να τις στείλει· αυτές και όλες τις παρόμοιες υποθέσεις.
Η είσοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Το θέμα που θα διαβάσετε είναι σπάνιο και ανήκει σε αυτά που δεν πρέπει να συμβαίνουν. Αφορά σε δυσλειτουργία ενός σημαντικού θεσμικού οργάνου της πολιτείας, που ασκεί εποπτεία σε ευρύ κομμάτι του χρηματοοικονομικού κλάδου: της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνουν αποχή από τις 20 Οκτωβρίου, όχι επειδή έχουν οικονομικές απαιτήσεις ή συνδικαλιστικά αιτήματα, αλλά για ένα θέμα ουσίας: έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους αρνούμενοι να ασχοληθούν με περιπτώσεις χειραγώγησης μετοχών και γενικότερα κατάχρησης της αγοράς. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της υπηρεσίας.

Γιατί το κάνουν; Γιατί το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης) ανάγκασε τις αρμόδιες διευθύνσεις (Εποπτείας Αγορών και Εισηγμένων Εταιρειών), για κάθε υπόθεση που υποβάλλουν ενώπιόν του και μπορεί να ενεργοποιήσει ποινικού χαρακτήρα διάταξη, να συντάσσουν ξεχωριστή εισήγηση για την υποβολή ή όχι μηνυτήριας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η μετάθεση μιας βαριάς ευθύνης

Αυτό ακριβώς λέει η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, που χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη