Το επιτελικό κράτος του Γ. Γεραπετρίτη και της ομάδας του

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός κράτους που θα έχει στόχους και θα αξιολογεί τον εαυτό του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Το νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος» συνέταξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. [Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ]

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μία κυβέρνηση είναι ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης με ένα σύστημα που παρακολουθεί τις πράξεις της και μετρά αξιόπιστα τα αποτελέσματά τους, ώστε ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο να έχουν την καλύτερη δυνατή εποπτεία του κυβερνητικού έργου. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου για το «Επιτελικό Κράτος», που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και Τρίτη 5 και 6 Αυγούστου. Δεν πρόκειται βέβαια για την πρώτη σχετική απόπειρα, καθώς η προσπάθεια αποτελεσματικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης έχει μεγάλο παρελθόν.

Πρώτος διδάξας, μετά τον Κωνσταντίνο Σημίτη, που σημείωνε τα πάντα στο περίφημο «μπλοκάκι» με το οποίο δέσμευε τους υπουργούς του σε χρονοδιαγράμματα και συμπλήρωνε ιδανικά τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Θέμελη, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. O αρμόδιος για τη συλλογή των data επί Γ. Παπανδρέου ήταν ο Νότης Παρασκευόπουλος (ένας άνθρωπος που βοήθησε αργότερα με συμβουλές και το αντίστοιχο εγχείρημα του Δημήτρη Πτωχού στην κυβέρνηση Σαμαρά), που εκτός από τη συλλογή στοιχείων σε ένα excel, έστελνε και υπαλλήλους στα υπουργεία, έτσι ώστε να επαληθεύονται τα στοιχεία που έφθαναν γραπτά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το πρόβλημα με τον Γ. Παπανδρέου ήταν ότι είχε αναθέσει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονταν πάντα για τις λεπτομέρειες και το «follow up».

Την εμπειρία του Παρασκευόπουλου γνωρίζει ο Άκης Σκέρτσος, σημερινός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που θα διαχειριστεί ένα μεγάλο μέρος της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ο οποίος δούλευε τότε για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που ήταν ένας φιλελεύθερος στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου και είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας της ελληνικής διοίκησης και των προτάσεων για μεταρρύθμισή της.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.