Επιτελικό κράτος ή «Manual» της Κυβέρνησης;

Βαρύγδουπος τίτλος αλλά στην πράξη θα φανεί εάν το κράτος θα γίνει αποτελεσματικό και όχι «κομματικό», όπως επίσης και το εάν η λειτουργία του ως «επιτελικού» θα περιοριστεί χρονικά στη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης ή θα επεκταθεί και σε άλλες κυβερνήσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
20
'
Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην πρώτη τους συνεδρίαση. Τώρα, εκτός από σημειώσεις θα κρατούν και αναλυτικά πρακτικά [EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ]

Αμέσως μετά την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου 142 σελίδων της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην ολομέλεια της Βουλής μέχρι την ψήφισή του –το βράδυ της Τρίτης 6 Αυγούστου 2019– έγινε μια επίθεση από την αντιπολίτευση, με τους ισχυρισμούς ότι ξαναφτιάχνεται το «καθεστώς της δεξιάς» κι ότι θα δημιουργηθεί ένα πρωθυπουργικό-προσωποπαγές σχήμα διοίκησης.

Στην κριτική προστέθηκε το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με όσα προεκλογικά έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φυσικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο περιγράφει τις καλές πρακτικές νομοθέτησης συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαβούλευσης.

Τι αντικαθιστά

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (που έγινε νόμος του κράτους) έχει προβληματικά σημεία αλλά πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: Το νέο επιτελικό κράτος τι αντικαθιστά; Αντικαθιστά ένα αξιόπιστο κράτος; Μήπως ένα δίκαιο κράτος, ισονομίας και ισοπολιτείας; Ή μήπως αντικαθιστά ένα ανοργάνωτο κράτος, ένα κράτος αναξιόπιστο και βαθιά προβληματικό, που δεν υπηρετεί τον πολίτη, αλλά τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ανθρώπους που κινούνται γύρω από αυτές;

Συνεπώς, ακόμα κι αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προβληματικά σημεία (που έχει), μένει στην πράξη να φανεί η εφαρμογή του, η οποία αφενός θα καθυστερήσει αφού θα ξεκινήσει από το 2020, αφετέρου γεννάται το ερώτημα αν θα είναι περιορισμένη. Ακόμα δηλαδή και αν το εφαρμόσει σε κάποιο βαθμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη (κατά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και ίσως άλλα τέσσερα εάν εκλεγεί ξανά), τίποτα δεν διασφαλίζει την αέναη εφαρμογή του αφού συνήθως οι ελληνικές κυβερνήσεις αρέσκονται στο να αλλάζουν νόμους και διατάξεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι το πώς όλες αυτές οι οδηγίες σε επίπεδο διοίκησης θα περάσουν σε κάθε μία υπηρεσία του κράτους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.