Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος

Ο Αχιλλέας Πατσούκας θυμάται πώς ένιωσε την πρώτη φορά που ακολούθησε τον Επιτάφιο του Προφήτη Δανιήλ, σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας που διατηρεί το ανθρώπινο πρόσωπό της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο προφήτης Δανιήλ. [Δημήτρης Μιχαλάκης]

Η πρώτη εικόνα αστικού λεωφορείου που μπορώ να θυμηθώ ήταν αυτή του 025 (Ιπποκράτους-Προφήτης Δανιήλ), με εμένα παιδί, περίπου τεσσάρων ετών, να το περιμένω με τη μητέρα μου, συνήθως Σάββατα στην Ερμού, πριν αυτή πεζοδρομηθεί, προκειμένου να μας μεταφέρει αρχικά μέχρι την Ασκληπιού και από εκεί να συνεχίσουμε με τα πόδια προς τον Λυκαβηττό. Θυμάμαι μάλιστα πολύ καλά και τον κερματοδέκτη, το μηχάνημα στο οποίο έβαζες τα κέρματα για να μπεις. 20 δραχμές!

Αργότερα όταν άρχισα να κυκλοφορώ μόνος μου, περίπου στα 14, ανέβαινα στο ίδιο λεωφορείο για να συναντήσω τους φίλους μου στο Μοναστηράκι. Γνώριζα σχεδόν τα πάντα γι' αυτό το λεωφορείο. Το μόνο που μου διέφευγε ήταν η περιοχή του τερματισμού του. Ο Προφήτης Δανιήλ. Ίσως, όταν πέρασα περιοδεύων στον Βοτανικό, να τον διέκρινα από μακριά. Τα χρόνια πέρασαν και μια υπέροχη και εντελώς αυθεντική και πολύ παλιά ταβέρνα στην Ακαδημία Πλάτωνος ανάμεσα στα μηχανουργεία, με μια υπέροχη μπανανιά ανθισμένη μέσα στα τσιμέντα και με ένα παλιό τζούκ-μποξ στο εσωτερικό της, συνέβαλε τα μέγιστα στο να μου αποκαλυφθεί ο Προφήτης Δανιήλ και μαζί με αυτόν ένας συγκλονιστικός επιτάφιος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.