Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
blindness.jpg
Από την ταινία «Περί τυφλότητας» (2008) που βασίστηκε στο βιβλίο του Ζoζέ Σαραμάγκου.

Όταν η επιδημία προσέβαλε τη λογοτεχνία

Από τον Στίβεν Κινγκ μέχρι τον Ουίλιαμ Μπάροουζ, μία σειρά συγγραφείς προσπάθησαν να περιγράψουν μία μεταποκαλυπτική εποχή εξαιτίας της εξάπλωσης ενός ιού. Δεν ήθελαν να αναδείξουν την αγωνία μπροστά στον θάνατο, όσο να δώσουν μία πολιτική, κοινωνική ή φιλοσοφική διάσταση στην έννοια της επιβίωσης.
Από την ταινία «Περί τυφλότητας» (2008) που βασίστηκε στο βιβλίο του Ζoζέ Σαραμάγκου.

Έρημοι τόποι, ρημαγμένα κτίρια, εκατόμβες νεκρών και κατάρρευση του πολιτισμού. Όσοι έγραψαν για μία πανδημία δεν υπήρξαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Ο φόβος κυριαρχεί, οι κρατικές δομές διαλύονται, η κοινωνική συνοχή διαρρηγνύεται και οι επιζώντες στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Κι όμως, μέσα σε αυτό το σκοτεινό σκηνικό υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να χάσει την αξιοπρέπεια και να αρνηθεί την αλληλεγγύη προς τους άλλους. Γι’ αυτό και στα περισσότερα μυθιστορήματα η επιδημία δεν είναι παρά η αφορμή για να εξετάσει ο συγγραφέας την ανθρώπινη φύση χωρίς εξωραϊσμούς.

 

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα ώστε όλοι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση στις έρευνες μας για τον κορονοϊό.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Το πρώτο βιβλίο που αναφέρεται στις λίστες των μυθιστορημάτων που έχουν ως θέμα τους μία πανδημία είναι το Δεκαήμερο του Βοκάκιου. Αυτή η συλλογή σκαμπρόζικων ερωτικών ιστοριών που αποδεικνύει την ελευθεριότητα των ηθών που βασίλευε κατά τον Μεσαίωνα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη