«Πυρετός» σε επενδύσεις υποδομών φυσικού αερίου

Μέχρι το 2030 στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις αξίας 4,2 δισ. ευρώ σε υποδομές φυσικού αερίου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Όποιο κι αν είναι το απώτερο μέλλον για το φυσικό αέριο, οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές του φαίνονται λαμπρές. Σε αυτό συντείνουν μια σειρά παραγόντων, όπως είναι οι σημαντικές ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων, τα νέα από τον χώρο της παραγωγής LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), αλλά και η τοποθέτησή του στην ευρωπαϊκή ατζέντα ως ενδιάμεσου καυσίμου για τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο βασισμένο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, έως το 2030, στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα επενδυθούν τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες, τα δύο δισ. ευρώ αφορούν έργα δικτύων και αποθήκευσης και τα υπόλοιπα διασυνοριακούς αγωγούς.

Οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Ήδη όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι, αλλά και ξένοι παίκτες της ενεργειακής σκηνής, «ποντάρουν» σε επενδύσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Προσφάτως ένα ακόμη πρότζεκτ, του νέου πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης LNG (Floating Storage Regasification Unit - FSRU) της εταιρείας «Διώρυγα Gas», συμφερόντων Βαρδινογιάννη, πήρε το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022 και θα περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα (με τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης χωρητικότητας 135.000-170.000 m3) και έναν αγωγό (υποθαλάσσιο και χερσαίο) ενός χιλιομέτρου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.