Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceenoikiafoithtes4882752.jpg
Ενοικιαστήρια έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Πόσο πάει το ενοίκιο για ένα φοιτητικό σπίτι

Πιο βαθιά από πέρυσι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά οι γονείς των φοιτητών και σπουδαστών που πέρασαν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αναζητούν σπίτι. Καταγράφουμε τις αυξήσεις –και σπανιότερα τις μειώσεις– από πόλη σε πόλη.
Ενοικιαστήρια έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός για μία οικογένεια μεσαίου εισοδήματος με φοιτητή σε άλλη πόλη μπορεί φέτος να ανέβει σε δυσβάστακτα επίπεδα, πολύ περισσότερο αν στα έξοδα για το ενοίκιο ενός σπιτιού μόλις λίγων δεκάδων τετραγωνικών προστεθούν και οι βασικές δαπάνες διαβίωσης.

Στα ύψη τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής πλατφόρμας αγγελιών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων Spitogatos Network, στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές η μέση τιμή ανά τετραγωνικό ξεκινά από τα €7,24 στις λεωφόρους Πατησίων και Αχαρνών και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα €13 ή τα €14,6 σε πιο «λαμπερές» γειτονιές όπως το Μετς, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός.

Συνακόλουθα, το ενοίκιο για ένα στούντιο ή μια γκαρσονιέρα δύσκολα πέφτει κάτω από τα €300. Εκτός από Πατησίων και Αχαρνών (στα €297 κατά μέσο όρο για 41 τμ περίπου), ανάμεσα στις συγκριτικά φθηνότερες περιοχές συγκαταλέγεται του Ζωγράφου (€310 για 35 τμ), η Κυψέλη (€321 για 40 τμ), η Καισαριανή (€328 για 36 τμ) και το Γουδή (€331 για 35 τμ). Στον αντίποδα, πέρα από Μετς (€583 για σπίτι 45 τμ περίπου) και Κολωνάκι - Λυκαβηττό (€537 για 37 τμ), σχεδόν απλησίαστες για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι οι γκαρσονιέρες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη