Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Guest Editor:
cover-brick.jpg

Τα αρπακτικά ξένα funds

104.405 ψήφους έχει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, το ψήφισμα στο avaaz.org που ζητά να δοθεί προτεραιότητα στους Έλληνες να εξαγοράσουν οι ίδιοι τα δάνειά τους από τις τράπεζες, προτού αυτά πουληθούν στα ξένα funds. Ακούγεται δίκαιο, πόσο εφικτό είναι όμως στην πραγματικότητα και ποιους τελικά θα ωφελούσε;

Ξεκινάμε με το παρόν να φιλοξενούμε άρθρα μη τακτικών συνεργατών μας οι οποίοι συνεισφέρουν στο inside story με τις γνώσεις και την ικανότητά τους πάνω σε θέματα που γνωρίζουν καλά.

Ο Γιώργος Μομφερράτος κινείται επαγγελματικά εδώ και τρεις δεκαετίες στον χώρο των επιχειρήσεων ως σύμβουλος σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις. Εδώ κρίνει τη νηφαλιότητα της πρότασης που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ως ψήφισμα στο avaaz.org για την εξαγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους οφειλέτες τους.


Ένα φαινομενικά δίκαιο αίτημα

«Σπίτια Ελλήνων στα νύχια αρπακτικών!» τιτλοφορείται e-mail που μας καλεί να ενισχύσουμε ένα ψήφισμα στο Avaaz, ώστε η κυβέρνηση «να δώσει πρώτα το δικαίωμα στους Έλληνες να ξεχρεώσουμε οι ίδιοι τα δάνειά μας στις εξευτελιστικές τιμές που θα πωλούνταν στα ξένα funds».

Δεν θα σταθούμε στο επί μέρους περιεχόμενο του ψηφίσματος και του σχετικού προωθητικού e-mail, που είναι γεμάτο ανακρίβειες και στερεότυπα. Αλλά θα διερευνήσουμε την πρόταση, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογική:

Image
avaaz.jpg

Αν ένας οργανισμός (θα τον λέμε fund στο εξής) μπορεί να αγοράσει ένα δάνειο στο 5%, 30%, ή 50% της αξίας του, γιατί να μην μπορούμε και εμείς ως

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη