Ένα μεγάλο βήμα πίσω για τα δημοτικά σχολεία

Το δημοτικό σχολείο είναι ένας από τους λίγους τομείς που άλλαξαν προς το καλύτερο μέσα στα χρόνια της κρίσης, αποκτώντας μια πινελιά δημιουργικότητας που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από γονείς, δασκάλους και παιδιά. Τώρα, οι πρόοδοι των προηγούμενων ετών κινδυνεύουν από τις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Krzystof Zielinski, From the series Millennium School, 2007. [Courtesy the artist / ZAK BRANICKA foundation, Berlin]

Κάθε πρωί, ο Περικλής πήγαινε στο σχολείο με μία παραπάνω σκέψη από τους συμμαθητές του. Υπήρχε κάτι που τον κρατούσε πίσω, τον απασχολούσε και τον έκανε απόμακρο, σκεπτικό. Το πρόβλημα του Περικλή ήταν ότι τραύλιζε, και μάλιστα έντονα. Ο ίδιος καταλάβαινε πως ήταν διαφορετικός από τους άλλους και απέφευγε να μιλήσει στους συμμαθητές και τους δασκάλους του, για να μην τον παρεξηγήσουν.

«Όταν μπήκα για πρώτη φορά στην τάξη και τον γνώρισα, διαπίστωσα το πρόβλημά του. Η ροή της ομιλίας του διακοπτόταν συνεχώς. Ήταν πολύ έντονο. Ένιωθε πολύ άσχημα όταν έπρεπε να μιλήσει, τον διακατείχε ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας σε σχέση με τους συμμαθητές του, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορεί να αρθρώσει μία κουβέντα από την αμηχανία του» λέει στο inside story η Μαρία Σκούπα, ηθοποιός και θεατρολόγος στο 89ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Ο Περικλής, μαθητής της πέμπτης δημοτικού, έκανε παρέα με λίγα παιδιά, κυρίως αυτά που γνώριζε από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Στη σκληρή σχολική κοινότητα, ο τραυλισμός τον καθιστούσε «μη φυσιολογικό» κι επομένως «μη αποδεκτό» από τα υπόλοιπα παιδιά. Κάποιοι συμμαθητές του τον κορόιδευαν και γελούσαν μαζί του.

Όταν στο τέλος της χρονιάς ήρθε η ώρα να μοιραστούν οι ρόλοι για τη θεατρική παράσταση που θα ανέβαζαν τα παιδιά, η Μαρία Σκούπα είχε μιαν ιδέα. «Κανείς δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι αυτό το παιδί θα μπορούσε να απαγγείλει ένα ποίημα, πόσω μάλλον να παίξει θέατρο μπροστά σε κόσμο» μας λέει τώρα. «Όταν αποφασίσαμε να ανεβάσουμε μία παράσταση, εκείνος ήταν απόλυτα αρνητικός στο να συμμετάσχει, ξέροντας ότι είναι πολύ αδύναμος στο λόγο. Αν όμως κάποιος έπρεπε να λάβει μέρος, αυτός ήταν ο Περικλής».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.