Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
ceceradioactivewp_20190216_051.jpg
Προετοιμασία του κάνιστρου μεταφοράς των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων. [Δημόκριτος]

Ένα ιδιότυπο εξαγωγικό θαύμα

Η πολύπλοκη επιχείρηση για την αποστολή των τελευταίων ραδιενεργών καυσίμων από την Ελλάδα. Το β' μέρος της έρευνας του inside story.
Προετοιμασία του κάνιστρου μεταφοράς των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων. [Δημόκριτος]

Η λήψη της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την επιστροφή των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων –του εξαιρετικά ραδιενεργού ουρανίου– στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 12ης Μαΐου του 2019 ήταν μόνο η αρχή μίας σύνθετης διαδικασίας. Η απόφαση ελήφθη λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2017 – λιγότερο από ενάμιση χρόνο πριν την προθεσμία. Γνώστες των τεχνικών και νομικών επιπλοκών θεωρούσαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 18 μήνες για να ολοκληρωθεί η αποστολή.

Η διοίκηση του «Δημόκριτου» έπρεπε επίσης να κάμψει τις αντιστάσεις εντός του ερευνητικού κέντρου. Σύμφωνα με τον Γιώργο Νούνεση, πρόεδρο του «Δημοκρίτου» από τον Φεβρουάριο του 2017, ήταν διαδεδομένη η άποψη μεταξύ μίας ομάδας ερευνητών ότι η οριστική παύση λειτουργίας του αντιδραστήρα και η επιστροφή των πυρηνικών καυσίμων θα οδηγούσε σε επιστημονικά αδιέξοδα το ίδιο το ερευνητικό κέντρο. «Αυτό φυσικά δεν είχε βάση», λέει ο Νούνεσης. «Ο “Δημόκριτος” είχε εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό διεπιστημονικό κέντρο, με πολύπλευρο έργο, που πλέον εκτείνεται σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη».

Image
democritus5508676.jpg
Η είσοδος του Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». [Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi]

Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη