Γίνονται εμβολιασμοί χωρίς τους ιδιώτες γιατρούς;

Από την έναρξη της εμβολιαστικής καμπάνιας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χωρίς εξαίρεση επιχειρηματολογούσε πως αυτή δεν θα πετύχαινε χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών γιατρών. Το Μαξίμου και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέμεναν για το αντίθετο. Τώρα αλλάζουν γνώμη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

«Στην Ελλάδα το ποσό που δίνουμε για τους εργαζόμενους στα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και τους γιατρούς είναι μέχρι σήμερα ασήμαντο σε σχέση με τα νούμερα που μου λέτε από τη Βιέννη (σ.σ.: 25-150 ευρώ ανά εμβόλιο)», είπε στο inside story κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο, γιατί δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει για το ζήτημα. «Το προσωπικό (σ.σ.: των εμβολιαστικών κέντρων) πληρώνεται από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, υπήρχε μέχρι σήμερα η προσέγγιση ότι το προσωπικό στον εμβολιασμό δεν κοστίζει. Ήταν ταμπού, η αντίληψη ήταν ότι η εταιρεία συμβούλων που βοηθάει στην καμπάνια και οι πλατφόρμες θα έκαναν από μόνες τους το “θαύμα” – μέχρι που φτάσαμε στις αρχές Ιουλίου» συμπληρώνει.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Εμβολιασμοί στο σπίτι και στο ιατρείο

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη επιλογή κάποιου που ήθελε να εμβολιαστεί ήταν να κλείσει ραντεβού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Η πόρτα άνοιξε για τους ιδιώτες γιατρούς με μία ανακοίνωση την 29η Ιουνίου: «Με 3 έως 20 ευρώ για κάθε διενεργούμενο εμβολιασμό θα αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ' οίκον». Στα 3 ευρώ θα ήταν η αποζημίωση για κάθε εμβόλιο που θα χορηγούσαν στο ιατρείο τους, εφόσον ο ασθενής μπορούσε να μεταβεί σε αυτό και στα 20 ευρώ για κάθε εμβόλιο που θα χορηγούσαν στο σπίτι των ασθενών, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Οι πολύ χαμηλές αμοιβές οδήγησαν σε φιάσκο: 20 μέρες αργότερα, μόνο 18 γιατροί είχαν υπογράψει συμβάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και 80 γιατροί και πολυϊατρεία.

Στις 20 Ιουλίου «άνοιξαν» οι εμβολιασμοί κατ' οίκον για τους κατάκοιτους, αφού είχαν ανακοινωθεί τέσσερις φορές. Μετά από τέτοιο επικοινωνιακό θόρυβο, την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος για την εμβολιαστική καμπάνια Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι έχουν εμβολιασθεί μόλις 410 άτομα, ενώ 1.390 έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, όταν εμφανίσθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το πλήρες αδιέξοδο, το πρωθυπουργικό γραφείο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντελήφθησαν επιτέλους ότι εμβολιασμοί χωρίς σοβαρή εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών δεν γίνονται.

Έτσι, πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας –που ήταν από την αρχή υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής των ιατρών στην εκστρατεία εμβολιασμών όπως και Μ. Θεμιστοκλέους και οι Β. Κοντοζαμάνης και Π. Πρεζεράκος– ανακοίνωσε ότι:

  • Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες (σ.σ.: υποθέτουμε σε εμβολιαστικά κέντρα) με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.
  • Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
  • Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.
Το παράδειγμα της Λάρισας

Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, είναι επικεφαλής συνδικαλιστικά ενός ιατρικού σώματος σε μια περιοχή με έναν πληθυσμό τουλάχιστον επιφυλακτικό απέναντι στον εμβολιασμό. Στις 284.000 πληθυσμού του νομού (με βάση την απογραφή του 2011) μόλις 111.000 έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αν υπολογίσει κανείς ότι 56.000 είναι περίπου οι ανήλικοι, αυτοί που μπορούν να εμβολιασθούν είναι περίπου 220.000. Έχει εμβολιαστεί δηλαδή πλήρως το 50,45% του ενήλικου πληθυσμού, έναντι 55% που έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλη τη χώρα. Ο νομός Λάρισας υπολείπεται κατά 10% του εθνικού μέσου όρου του εμβολιασμού. «Αυτό δεν οφείλεται τόσο στην πόλη της Λάρισας, όπου πάμε καλά, όσο στα πολλά μικρά χωριά που έχουμε. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των αντεμβολιαστών και εκείνων που δεν κατεβαίνουν να εμβολιασθούν, ειδικά αυτών από τα χωριά. Αυτά τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα με την γραφειοκρατία έστω της ψηφιακής πλατφόρμας που τα περιβάλλει δεν είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες. Τώρα που έφτιαξε η αμοιβή των γιατρών πρέπει το εμβόλιο να πάει στους πολίτες, πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της καμπάνιας», λέει.

Για να δώσει υπόσταση στους λόγους, ο Γιαννακόπουλος όχι μόνο πήρε την πρωτοβουλία να συγκληθεί στις 12 Ιουλίου σύσκεψη στη Λάρισα για τους εμβολιασμούς, αλλά μία εβδομάδα αργότερα εμβολίασε την 15χρονη κορή του στο εμβολιαστικό κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Την ίδια μέρα ο Σύλλογος της Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποίαν επέβαλε ποινή σε μέλος του που προπαγάνδιζε αντεμβολιαστικές θέσεις.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Παρά τις νέες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων και πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων προειδοποιούν ότι η περίοδος του καλοκαιριού αλλά και κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με το ποιος έχει την αστική ευθύνη στις παρενέργειες μπορούν και πάλι, παρά την πολύ βελτιωμένη αμοιβή, να μην οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα ερώτημα των γιατρών είναι αν κατά τους εμβολιασμούς θα έχουν την ίδια ασυλία με τα μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων

Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αναρωτήθηκε αν «οι γιατροί μπορούν να κάνουν τώρα την αίτηση για να εμβολιάσουν μετά το τέλος των διακοπών τους». Οι αμοιβές κατά τον κ. Εξαδάκτυλο είναι τώρα πολύ ικανοποιητικές, αλλά το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα τις υλοποιήσει το κράτος, στέλνοντας τις σχετικές συμβάσεις. Το άλλο ερώτημα κατά τον κ. Εξαδάκτυλο είναι αν θα επεκταθεί η ασυλία των μελών της επιτροπής επιδημιολόγων και στους ιδιώτες γιατρούς. Ορισμένες ιστορίες φρίκης στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η εκταφή νεκρού για τον τρόπο που είχε γίνει η τραχειοστομία (σύνδεση με τον τεχνητό αερισμό εν καταστολή) στο νοσοκομείο της Κατερίνης, κάνουν τον γύρο του ιατρικού σώματος και σε λίγο θα κάνουν τον γύρο των δικαστηρίων. Πάντως γενικά η αστική ευθύνη στους εμβολιασμούς βαραίνει το κράτος, όπως σαφώς φαίνεται και από τις αναλυτικές εξηγήσεις που έχει δώσει στην Αυστρία ο ιατρικός σύλλογος.

Για την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα: «Όταν εμβολιάζεις με Pfizer, επειδή έχεις συγκεκριμένο χρόνο να κινηθείς μετά την βαθιά κατάψυξη και την συντήρηση (2 έως 5 βαθμοί), χρειάζεται το ένα ραντεβού να είναι κοντά στο άλλο. Χρειάζεται να υπάρχουν και αναπληρωματικοί στην περίπτωση που για παράδειγμα κάποιος ασθενήσει και δεν είσαι σε θέση να τον ή την εμβολιάσεις. Πρέπει έχοντας εγκαταλείψει το ιατρείο σε έξι ώρες να έχεις τελειώσει με τα εμβόλιο που έχεις πάρει. Πρέπει να ξέρεις από πού θα παραλάβεις τα εμβόλια. Πρέπει να έχεις καλύψει το κενό των εμβολιασμών στις κλειστές δομές. Πολλές δεν έχουν κάνει το εμβόλιο στους τροφίμους και καλούνται τώρα οι ιδιώτες γιατροί να το κάνουν χωρίς να είναι καλυμμένοι νομικά» (σ.σ.: σε άλλες περιοχές της χώρας φαίνεται ότι γίνεται υποχρεωτικό εξιτήριο για να εμβολιαστεί ο κατάκοιτος). Υπάρχουν γηροκομεία και στην Πάτρα, όπως μάθαμε από πηγή του δήμου, που οι τρόφιμοί τους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και ο μόνος τρόπος είναι ο νέος μηχανισμός που επιστρατεύει τους ιδιώτες γιατρούς. Αρκεί να λειτουργήσει αυτήν τη φορά.

Οι αμοιβές στη Γερμανία και την Αυστρία

H Bάδη Βυρτεμβέργη είναι ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια της Γερμανίας. Οι γιατροί όμως διαμαρτύρονται, διότι τους πληρώνει μόλις 20 ευρώ για κάθε τσίμπημα στο μπράτσο, όταν η πράξη γίνεται στο ιατρείο. Επιπλέον αν κάποια εμβόλια δεν φτάσουν στην ώρα τους ή πολλοί ασθενείς σε μία μέρα δεν εμφανιστούν, το κόστος –λένε οι γιατροί– δεν καλύπτεται. Συνολικά για τους εμβολιασμούς το γερμανικό Δημόσιο δίνει 1,5 δισ. ευρώ. Oι γιατροί παρόλα αυτά είναι «στα κάγκελα».

Η αλήθεια είναι πως στη Γερμανία υπάρχει τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών σε σχέση με εκείνους που δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα. 130 ευρώ την ώρα παίρνει ένας γιατρός που εμβολιάζει σε εμβολιαστικό κέντρο στη Γερμανία, 50 η νοσοκόμα και 27,6 ο διοικητικός υπάλληλος. Κρατίδια όπως η Σαξονία και η Θουριγγία δίνουν 175 ευρώ την ώρα, αλλά οι γιατροί πρέπει να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα. Το ποσό φαίνεται πολύ μεγάλο αλλά δεν είναι τόσο – σε αυτό περιλαμβάνονται φόροι, κρατήσεις, έξοδα για αυτοκίνητο. Η γερμανική εμβολιαστική μηχανή δουλεύει σχετικά καλά.

Στη γειτονική Αυστρία οι γιατροί παίρνουν 25 ευρώ ανά εμβόλιο, ενώ αν μπουν στο αυτοκίνητό τους και δουλέψουν σαν κινητό συνεργείο παίρνουν 150 ευρώ την ώρα. Το κράτος πληρώνει και την εγκατάσταση του λογισμικού στους γιατρούς που δεν είναι συνδεδεμένοι με πλατφόρμα, με 1.300 ευρώ. Σε όσους δεν είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, το κράτος δίνει τάμπλετ.

H Αυστρία είναι πιο μικρή χώρα από τη Γερμανία και από την άποψη του πληθυσμού μοιάζει με την Ελλάδα. Ως τις 21 Ιουλίου 2021 η καμπάνια του εμβολιασμού για την πόλη της Βιέννης είχε κοστίσει 24 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ασήμαντο αν σκεφτεί κανείς ότι η καθυστέρηση του εμβολιασμού κοστίζει στην Αυστρία 7 δισεκατομμύρια. Δυο τρίτα του ποσού αφορούν το προσωπικό και ένα τρίτο τον προστατευτικό εξοπλισμό. Το κόστος των εμβολίων δεν περιλαμβάνεται στο ποσό.

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.