Με εκτίμηση, Inside Story

Το 2022 φτάνει στο τέλος του κι εμείς κάνουμε μια διαφορετική ανασκόπηση της χρονιάς, ξεθάβοντας όλες εκείνες τις στιγμές που κάποιοι έκαναν τη δουλειά μας λίγο πιο δύσκολη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'

Καλώς ήλθατε στα παρασκήνια του inside story!

Σήμερα θα σας πάρω μαζί μου και θα ρίξουμε μια ματιά στα φετινά μας ρεπορτάζ, αλλά από την ανάποδη. Θα διαβάσουμε περιστατικά που δεν μάθατε ή που κρύφτηκαν ανάμεσα στις λέξεις. Ρώτησα συναδέλφους στο inside story που έχουν συχνά πάρε-δώσε με το Δημόσιο για όλες εκείνες τις στιγμές που οι φορείς προσπάθησαν να τους πείσουν ότι αυτά που ζητούν είναι παράλογα ή που απλώς τους αγνόησαν.

Ξέρετε όμως, αυτά δεν είναι φετινά καμώματα. Είναι συμπεριφορές που οι δημοσιογράφοι συναντάμε εδώ και χρόνια και που ίσως σιγά-σιγά κανονικοποιούνται μέσα μας. Ήδη η πρώτη κιόλας φορά που έπρεπε να έρθω σε επικοινωνία με δημόσιο φορέα για να λάβω κάποια δεδομένα για το ρεπορτάζ μου, ήταν αξέχαστη:

Είχα μόλις ξεκινήσει την πρακτική μου, το μακρινό 2019, στο inside story και ζήτησα από ένα υπουργείο να μου δώσει κάποια στοιχεία στα οποία θα βάσιζα την έρευνά μου. Είχα κάνει γραπτώς το επίσημο αίτημα –όπως πάντα– όμως δεν είχα καμία απάντηση για 10 περίπου ημέρες. Έστειλα ένα ακόμη αίτημα επικαλούμενη διατάξεις του «Κώδικα Πρόσβασης σε Δημόσια Έγγραφα και Στοιχεία», αναφέροντας ότι θα έπρεπε μέσα σε 20 μέρες είτε να μας παράσχουν τα στοιχεία που ζητούσαμε ή να απορρίψουν αιτιολογημένα την αίτησή μας. Τις επόμενες ημέρες δέχτηκα ένα αρκετά επιθετικό τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο Τύπου που, αν και δεν θυμάμαι πλέον ακριβώς τα λόγια του, επί της ουσίας μου είπε τα εξής: «Έχε χάρη που είσαι φοιτήτρια και δεν ξέρεις πώς είναι το Δημόσιο, γιατί εμείς παίζουμε στα δάχτυλα τον νόμο που αναφέρεις και ξέρουμε πως να ελιχθούμε. Αλλά άντε, επειδή είσαι ακόμα μικρή και δεν ξέρεις, θα στα δώσουμε τα δεδομένα που ζητάς, όμως υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσε κάτι τέτοιο». Στη συνέχεια, δεν μπορώ να παραπονεθώ, μου έδωσε ό,τι του ζήτησα σχεδόν αμέσως.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.