Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
untitled-1.jpg
Από αριστερά: Κοράι, 62 ετών, Πακιστάν. Βαλαβάν 58 ετών και Μπαχουράι 59 ετών, Ινδία, στο Τάχι της Θήβας.

Η ελονοσία στον κάμπο της Θήβας

Άρρωστοι μετανάστες που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο, τριτοκοσμικές συνθήκες ζωής δίπλα σε έλη, και γιατροί που παλεύουν για να μην ζήσει ξανά η Ελλάδα τον εφιάλτη της ελονοσίας. Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος πήγε στις αποθήκες της Θήβας όπου ζουν οι ξένοι που δουλεύουν στα χωράφια και ανακάλυψε γιατί προτιμούν τον πυρετό και την αρρώστια από τη θεραπεία.
Από αριστερά: Κοράι, 62 ετών, Πακιστάν. Βαλαβάν 58 ετών και Μπαχουράι 59 ετών, Ινδία, στο Τάχι της Θήβας.

Έχει αρχίσει να σουρουπώνει και μία από τις παλιές αποθήκες στο Τάχι της Θήβας αρχίζει σιγά-σιγά να γεμίζει με εργάτες γης που επιστρέφουν από τον κάμπο της Βοιωτίας. Οι περισσότεροι είναι Πακιστανοί, με υπηκόους από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και αφρικανικές χώρες να συμπληρώνουν το μωσαϊκό των εθνοτήτων που καθημερινά βγάζουν το μεροκάματό τους στα χωράφια γύρω από τη Θήβα.

Η αυλόπορτα του οικοπέδου είναι ανοιχτή. Μπαίνω στον προαύλιο χώρο, όπου καμιά δεκαριά εργάτες περιμένουν στη σειρά για να χρησιμοποιήσουν τη μοναδική βρύση από τη γεώτρηση που υπάρχει στο κτήμα. «Εδώ μένουν Πακιστανοί, όχι Έλληνες εδώ», λέει ένας από αυτούς σε σπαστά αγγλικά. Ρωτάω αν το αφεντικό τους είναι εκεί. Εκείνοι κοιτάζονται μεταξύ τους, λένε κάτι στα πακιστανικά και ένας από αυτούς μπαίνει στην αποθήκη. Μετά από δύο λεπτά βγαίνει μαζί με κάποιον άλλο, μεγαλύτερο σε ηλικία.

Image
thiva_chondrogiannos_3.jpg
Λαχάρ, 58 ετών. Δουλεύει στον κάμπο της Θήβας τα τελευταία 7 χρόνια. Μοιράζεται ένα δωμάτιο 20 τετραγωνικών με άλλους 5 ομοεθνείς του.

Είναι ο Τάρικ, 42 ετών, που εδώ και 20 χρόνια μένει στην Ελλάδα. Αφού πέρασε μερικά χρόνια στην Αθήνα, αποφάσισε να πάει στα χωράφια και να μοιράσει τη ζωή του στα δύο, μεταξύ των θερινών και χειμερινών καλλιεργειών, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. «Σε χωράφια δούλευα στο Πακιστάν, σε χωράφια δουλεύω κι εδώ», λέει σε ύφος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη