Τα εξώφυλλα βιβλίων στην Ελλάδα

Αυτός που αναλαμβάνει να σχεδιάσει ένα εξώφυλλο βιβλίου έχει την ευθύνη να αποδώσει το λογοτεχνικό έργο, αλλά και παράλληλα να κινήσει το ενδιαφέρον μας. Ευτυχώς οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα δίνουν πλέον περισσότερο βάρος σε ένα καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
«H Δίκη των Πρωθυπουργών» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη από τον Γιάννη Καρλόπουλο, «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» του F. Scott Fitzgerald από τον Θανάση Κακολύρη και ««Δεκάτη Δεκεμβρίου» του George Saunders από τον Χρήστο Κούρτογλου.

Πριν λίγο καιρό ήρθε στην Ελλάδα, για διακοπές στην Ύδρα, η ντιζάινερ εξώφυλλων Suzanne Dean (περισσότερα στο αφιέρωμά μας στα καλύτερα ξένα εξώφυλλα βιβλίων που κάναμε για το 2016). Το ξέρουμε γιατί η Dean είναι γνωστή, με τον τρόπο που δύσκολα ένας Έλληνας ντιζάινερ θα ήταν (προηγούνται εδώ άλλα επαγγέλματα).

Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη παράδοση στα εξώφυλλα βιβλίων και οι σχεδιαστές ειδικεύονται στον τομέα και έχουν γίνει πλέον γνωστοί σχεδιάζοντας μόνο εξώφυλλα. Αν μπει κανείς στις ιστοσελίδες της Na Kim, της Anne Jordan ή της Anna Morrison θα διαπιστώσει ότι τονίζουν τη δουλειά τους στα εξώφυλλα βιβλίων και συνεργάζονται όχι μόνο με έναν, αλλά με πολλούς διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.

Στην Ελλάδα, λόγω μικρότερης κλίμακας αλλά και λόγω της υφιστάμενης κρίσης, η εξειδίκευση είναι δύσκολη. Οι Έλληνες που ασχολούνται με τα εξώφυλλα βιβλίων, δεν κάνουν αποκλειστικά μόνο αυτό. Υπάρχουν συνήθως δύο κατηγορίες: Οι σχεδιαστές που δουλεύουν in-house σε κάποιους εκδοτικούς οίκους και σχεδιάζουν αποκλειστικά για τα βιβλία των εκδόσεων αυτών, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι τελευταίοι μπορεί να είναι γραφίστες, εικονογράφοι, ακόμη και αρχιτέκτονες, οι οποίοι κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα και ανάμεσα σε αυτά, βρίσκεις πολύ αξιόλογα εξώφυλλα βιβλίων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.