Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover.jpg

Οι λόγοι που δεν απονέμεται δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πιο πεζοί από ό,τι νομίζαμε

Υπάρχουν πολλές αιτίες που καθυστερούν την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας. Τελευταία προστέθηκε μία ακόμα, που έχει φτάσει τα δικαστήρια σε οριακό σημείο: οι πολυπρόσωπες δίκες με δεκάδες κατηγορούμενους, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής ή των στημένων παιχνιδιών, έχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπάρχει αίθουσα για να τις στεγάσει. Κι αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Εκατοντάδες πολίτες που καθημερινά φτάνουν στα δικαστήρια για να καταθέσουν ως μάρτυρες, χάνοντας το μεροκάματό τους, φεύγουν άπραγοι από το δικαστικό μέγαρο περιμένοντας να λάβουν νέα κλήση –στην καλύτερη περίπτωση μετά από ένα χρόνο– με αβέβαιο και πάλι αποτέλεσμα ως προς την εκδίκαση της υπόθεσης που τους αφορά.

Εκατοντάδες κατηγορούμενοι περιμένουν στην ουρά για να δικαστούν οι υποθέσεις τους και να κριθεί η ενοχή ή αθωότητά τους. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα παραμένουν “όμηροι” μίας ποινικής εμπλοκής και περιμένουν –τι άλλο μπορούν να κάνουν;– την ετυμηγορία του φυσικού τους δικαστή, από την οποία εξαρτάται άμεσα η ποινική τους μεταχείριση και η προσωπική τους ελευθερία.

Γιατί άραγε η ελληνική ποινική δικαιοσύνη παρουσιάζει αυτήν την εικόνα καθυστέρησης, που πολλές φορές έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Δικαιοσύνη κατόπιν εορτής

Η μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής δικαιοσύνης, που δεν είναι άλλη από την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, είναι γνωστή και εκτός των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να ανήκει στις τέσσερις πρώτες χώρες, μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστηματικά και κατ’

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη