Οι λόγοι που δεν απονέμεται δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πιο πεζοί από ό,τι νομίζαμε

Υπάρχουν πολλές αιτίες που καθυστερούν την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας. Τελευταία προστέθηκε μία ακόμα, που έχει φτάσει τα δικαστήρια σε οριακό σημείο: οι πολυπρόσωπες δίκες με δεκάδες κατηγορούμενους, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής ή των στημένων παιχνιδιών, έχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπάρχει αίθουσα για να τις στεγάσει. Κι αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Εκατοντάδες πολίτες που καθημερινά φτάνουν στα δικαστήρια για να καταθέσουν ως μάρτυρες, χάνοντας το μεροκάματό τους, φεύγουν άπραγοι από το δικαστικό μέγαρο περιμένοντας να λάβουν νέα κλήση –στην καλύτερη περίπτωση μετά από ένα χρόνο– με αβέβαιο και πάλι αποτέλεσμα ως προς την εκδίκαση της υπόθεσης που τους αφορά.

Εκατοντάδες κατηγορούμενοι περιμένουν στην ουρά για να δικαστούν οι υποθέσεις τους και να κριθεί η ενοχή ή αθωότητά τους. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα παραμένουν “όμηροι” μίας ποινικής εμπλοκής και περιμένουν –τι άλλο μπορούν να κάνουν;– την ετυμηγορία του φυσικού τους δικαστή, από την οποία εξαρτάται άμεσα η ποινική τους μεταχείριση και η προσωπική τους ελευθερία.

Γιατί άραγε η ελληνική ποινική δικαιοσύνη παρουσιάζει αυτήν την εικόνα καθυστέρησης, που πολλές φορές έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Δικαιοσύνη κατόπιν εορτής

Η μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής δικαιοσύνης, που δεν είναι άλλη από την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, είναι γνωστή και εκτός των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να ανήκει στις τέσσερις πρώτες χώρες, μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστηματικά και κατ’ επανάληψη έχουν παραβιάσει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της δικαιοσύνης.

Με βάση επίσημα στοιχεία, το 2011 οι καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ξεπέρασαν τις 360. Από το 1997 έως σήμερα το δημόσιο εξαιτίας της αργοπορημένης απονομής της δικαιοσύνης έχει πληρώσει περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση σε όλους εκείνους που αναζήτησαν το δίκιο τους στο Στρασβούργο.

Από το αρχείο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκύπτει σαφώς ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ελληνική δικαιοσύνη καθυστέρησε ακόμη και 27 χρόνια!

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.