Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cegreekspolitics075_ntantamis-notitle170404_npbqc.jpg
[Kostis Ntantamis/NurPhoto]

Γιατί οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην πολιτική

Μόνο οι εκλογές βγάζουν από το σπίτι τους περισσότερους Έλληνες, όπως και τους πολίτες άλλων 14 χωρών, όπου πραγματοποίησε έρευνα το Pew Research Center. Κατά τα άλλα, προτιμούν τον καναπέ από τη συλλογική διαμαρτυρία.
[Kostis Ntantamis/NurPhoto]

Η έννοια της πολιτικοποίησης είναι εγγενής στην έννοια του πολίτη – ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι στις υγιείς δημοκρατίες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην πολιτική με τρόπο μαζικό και εμφατικό. Με την εξαίρεση των εκλογικών διαδικασιών, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά γίνεται ολοένα πιο σπάνια και αδύναμη. Μια νέα έρευνα του εξειδικευμένου Pew Research Center επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι πολίτες των 14 χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), πρακτικά απέχουν από τις περισσότερες συλλογικές – πολιτικές και κοινωνικές – δραστηριότητες.

Το φαινόμενο, βέβαια, δεν καταγράφεται για πρώτη φορά, αλλά η συγκριτική του απεικόνιση σε τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους χώρες δημιουργεί έντονα ερωτηματικά, ενδεχομένως και ανησυχίες για την ποιότητα των σύγχρονων δημοκρατιών. Είναι άλλωστε ιστορικά διαπιστωμένο ότι η έντονη και συχνή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αυξάνει τις πιθανότητες να εισακουστούν από τους κυβερνώντες, αλλά και να αποκτήσουν μια υγιέστερη και οργανική σχέση με τους θεσμούς.

INFO

Η έρευνα Global Attitudes διεξήχθη από τις 20 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2018

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη