Έλληνες, αυτά τα εξωτικά πουλιά;

Η φωτογένεια της φτώχειας και της καταστροφής, η αδρεναλίνη της εξέγερσης, η πολυτελής εναλλακτικότητα και στο φόντο ο Παρθενώνας. Ένας λαός ανυπότακτων, ξεχωριστών και μοιραίων. Αυτό είδαν σε εμάς όσοι συνέρρευσαν σε μια Αθήνα των ερειπίων, για να ζήσουν τον δικό τους μύθο. Τι ήταν αυτό που κατέστησε τη χώρα μας το ιδανικό σκηνικό για να ανέβει μια παράσταση παγκόσμιου ριζοσπαστικού αντικαπιταλισμού; Το inside story συζητά με τον Παναγή Παναγιωτόπουλο και τον Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο, επιμελητές μιας συλλογής που εξετάζει τις πολιτικές και πολιτισμικές όψεις του ελληνικού εξωτισμού.
Χρόνος ανάγνωσης: 
23
'
Διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές, Σύνταγμα, Οκτώβριος 2012. [Aris Messinis/AFP]

Θυμάμαι πολύ καλά την ημέρα που γινόταν η συνέντευξη Τύπου για την Documenta14, τον Απρίλιο του 2017. Η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μουσικής ήταν εορταστική, έξω από την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» επικρατούσε χαρούμενη φασαρία. Καλοντυμένοι, επιμελώς ατημέλητοι άντρες και γυναίκες μετακινούνταν από συντροφιά σε συντροφιά, φτιάχνοντας όλοι μαζί ένα ηχητικό υπόβαθρο όπου τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά μπλέκονταν με φυσικότητα και άνεση μεταξύ τους. Σε δυο ημέρες, η έκθεση θα άνοιγε για το διεθνές κοινό της. Η Documenta14 θα ήταν μια μεγάλη γιορτή για τη σύγχρονη τέχνη – και για την Αθήνα. Ή μήπως όχι;

«Έφτασα στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια, εν μέσω ενός οικονομικού και πολιτικού πολέμου». Έτσι ξεκίνησε εκείνη την ημέρα την ομιλία του ένας από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης, ο επιμελητής των Public Progams, Πολ Πρεσιάδο. Θυμάμαι τον Πρεσιάδο να περιγράφει πώς η κρίση και η λιτότητα είχαν οδηγήσει σε περιορισμούς των δημοκρατικών ελευθεριών στην Ελλάδα. Τον θυμάμαι να διακηρύσσει την κατάρρευση της δυτικής δημοκρατίας και να εντοπίζει τα ερείπιά της εδώ, στην Αθήνα. Η ειρωνεία του πράγματος, το γεγονός ότι ο ίδιος εργαζόταν σε μια δυτική πρωτεύουσα, σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας, για τη μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, προφανώς του διέφευγε. Ή δεν τον αφορούσε. Στην αίθουσα βρίσκονταν πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Δεν θυμάμαι ούτε έναν να του απευθύνει μια ερώτηση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.