Ελλάδα – Ρωσία: Μικρός παίκτης για μεγάλο παιχνίδι

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι εδώ και 60 χρόνια το όπλο που βάζει η Ελλάδα στο τραπέζι όταν θέλει να κερδίσει κάτι από την Δύση. Το ίδιο παιχνίδι παίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιο ερασιτεχνικά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
To βλέμμα του Πούτιν. [ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL / AFP]

Μάιος 2015. Ενώ η Ελλάδα ζει στον πυρετό της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, πετάει με ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων στο Αίγιο. Ελικόπτερο για μια διαδρομή που διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο; Ο στόχος, όπως μας λέει ένας insider, είναι να υπάρξει διακριτικότητα στην επίσκεψη. Όταν όμως προσγειώνονται με το ελικόπτερο ο Τόσκας και οι ξένοι που τον συνοδεύουν, τους περιμένουν κάμερες και ο δήμαρχος Αιγίου.

Ρωσικό αέριο σε αντάλλαγμα για ελληνικά Καλάσνικοφ

Οι ξένοι καλεσμένοι του υφυπουργού απορούν. Είχαν ζητήσει μυστικότητα. Ο λόγος είναι απλός. Είναι αντιπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας που φτιάχνει τα Καλάσνικοφ και θέλουν να επισκεφθούν το εργοστάσιο του Αιγίου για να δουν αν θα μπορούσαν εκεί να παραχθούν ένα ή περισσότερα μοντέλα από τα θρυλικά όπλα. Αντ’ αυτού, οι κάμερες τους απαθανατίζουν να περιεργάζονται τον παλαιωμένο εξοπλισμό (το μεγαλύτερο μέρος του είναι εκεί από τη δεκαετία του ’80), ενώ στο τέλος της επίσκεψης ο πρόεδρος των εργαζομένων κάνει και δηλώσεις: «Όταν μιλάμε για μια μεγάλη παραγγελία, εννοούμε από 20.000 όπλα και πάνω» λέει, εκτιμώντας πως για να υλοποιηθεί μια παραγγελία τέτοιου βεληνεκούς χρειάζεται να διπλασιαστεί ο αριθμός του προσωπικού του τοπικού εργοστασίου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.