Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-rwsia.jpg
To βλέμμα του Πούτιν. [ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL / AFP]

Ελλάδα – Ρωσία: Μικρός παίκτης για μεγάλο παιχνίδι

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι εδώ και 60 χρόνια το όπλο που βάζει η Ελλάδα στο τραπέζι όταν θέλει να κερδίσει κάτι από την Δύση. Το ίδιο παιχνίδι παίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιο ερασιτεχνικά.
To βλέμμα του Πούτιν. [ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL / AFP]

Μάιος 2015. Ενώ η Ελλάδα ζει στον πυρετό της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, πετάει με ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων στο Αίγιο. Ελικόπτερο για μια διαδρομή που διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο; Ο στόχος, όπως μας λέει ένας insider, είναι να υπάρξει διακριτικότητα στην επίσκεψη. Όταν όμως προσγειώνονται με το ελικόπτερο ο Τόσκας και οι ξένοι που τον συνοδεύουν, τους περιμένουν κάμερες και ο δήμαρχος Αιγίου.

Ρωσικό αέριο σε αντάλλαγμα για ελληνικά Καλάσνικοφ

Οι ξένοι καλεσμένοι του υφυπουργού απορούν. Είχαν ζητήσει μυστικότητα. Ο λόγος είναι απλός. Είναι αντιπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας που φτιάχνει τα Καλάσνικοφ και θέλουν να επισκεφθούν το εργοστάσιο του Αιγίου για να δουν αν θα μπορούσαν εκεί να παραχθούν ένα ή περισσότερα μοντέλα από τα θρυλικά όπλα. Αντ’ αυτού, οι κάμερες τους απαθανατίζουν να περιεργάζονται τον παλαιωμένο εξοπλισμό (το μεγαλύτερο μέρος του είναι εκεί από τη δεκαετία του ’80), ενώ στο τέλος της επίσκεψης ο πρόεδρος των εργαζομένων κάνει και δηλώσεις: «Όταν μιλάμε για μια μεγάλη παραγγελία, εννοούμε από 20.000 όπλα και πάνω» λέει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη