Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cesheep000_7t8mx-2.jpg
[Menahem Kahana/AFP]

Πώς κατάφερε η Ελλάδα να πάρει πίσω 446 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πως η Ελλάδα έδωσε παράνομα γεωργικές επιδοτήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η χώρα προσέφυγε στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και μετά από μια μακρά δικαστική διαμάχη δικαιώθηκε φέτος πανηγυρικά.
[Menahem Kahana/AFP]

Ήταν περασμένες τρεις το μεσημέρι, όταν πέρασα την πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στον τέταρτο όροφο, στο γραφείο 406, για τις επόμενες τρεις ώρες μία ομάδα λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) επρόκειτο να μου διηγηθεί με λεπτομέρειες μία δύσκολη, αλλά πραγματικά συναρπαστική δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει και με αυτόν τον τρόπο να σώσει επιδοτήσεις σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη νίκη της Ελλάδας στα δικονομικά χρονικά της ενωσιακής δικαιοσύνης.

Η υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όταν η Κομισιόν εξέδωσε τρεις αποφάσεις, με τις οποίες υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε δώσει γεωργικές επιδοτήσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ κατά παρέκκλιση της ενωσιακής νομοθεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να εκπέσουν από το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων και άρα να πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, άρα από τους πολίτες. Όταν κάθισα σε μία από τις καρέκλες που βρίσκονταν τοποθετημένες γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι του υπουργείου –το μέγεθος του οποίου θα βοηθούσε τους παρευρισκομένους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη