Πώς κατάφερε η Ελλάδα να πάρει πίσω 446 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πως η Ελλάδα έδωσε παράνομα γεωργικές επιδοτήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η χώρα προσέφυγε στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και μετά από μια μακρά δικαστική διαμάχη δικαιώθηκε φέτος πανηγυρικά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[Menahem Kahana/AFP]

Ήταν περασμένες τρεις το μεσημέρι, όταν πέρασα την πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στον τέταρτο όροφο, στο γραφείο 406, για τις επόμενες τρεις ώρες μία ομάδα λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) επρόκειτο να μου διηγηθεί με λεπτομέρειες μία δύσκολη, αλλά πραγματικά συναρπαστική δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει και με αυτόν τον τρόπο να σώσει επιδοτήσεις σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη νίκη της Ελλάδας στα δικονομικά χρονικά της ενωσιακής δικαιοσύνης.

Η υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όταν η Κομισιόν εξέδωσε τρεις αποφάσεις, με τις οποίες υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε δώσει γεωργικές επιδοτήσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ κατά παρέκκλιση της ενωσιακής νομοθεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να εκπέσουν από το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων και άρα να πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, άρα από τους πολίτες. Όταν κάθισα σε μία από τις καρέκλες που βρίσκονταν τοποθετημένες γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι του υπουργείου –το μέγεθος του οποίου θα βοηθούσε τους παρευρισκομένους να διατηρήσουν τις απαραίτητες μεταξύ τους αποστάσεις– είχα τη μεγάλη απορία για το πώς η ιστορία κατέληξε σε ένα αίσιο τέλος για την ελληνική πλευρά. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ είχαν να μου πουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και οι λειτουργοί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην εν λόγω υπόθεση και, συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Κανελλόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, η Ελένη Λευθεριώτου, Πάρεδρος του ΝΣΚ και η Αντωνία Βασιλοπούλου, Δικαστική Πληρεξούσια του ΝΣΚ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.