Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ella.jpg
Νοέμβριος 1954, η Μέριλυν πηγαίνει στο κλαμπ Tiffany για να ακούσει την Έλλα στην πρώτη της έξοδο μετά από την ανακοίνωση του χωρισμού της από τον Τζο ΝτιΜάτζιο.

Έλλα & Μέριλυν: Μια απρόσμενη φιλία

Πιθανόν η Έλλα Φιτζέραλντ να μην είχε γίνει ποτέ η «Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού» αν δεν είχε συναντήσει τη Μέριλιν Μονρόε.
Νοέμβριος 1954, η Μέριλυν πηγαίνει στο κλαμπ Tiffany για να ακούσει την Έλλα στην πρώτη της έξοδο μετά από την ανακοίνωση του χωρισμού της από τον Τζο ΝτιΜάτζιο.

«Χρωστώ στη Μέριλυν Μονρόε πραγματικά πολλά. Ήταν εξαιτίας της που άρχισα να εμφανίζομαι στο Mocambo, ένα πολύ δημοφιλές νάιτ κλαμπ των ’50ς. Ο ιδιοκτήτης αρνιόταν να με κλείσει λόγω του χρώματός μου. Τον πήρε προσωπικά τηλέφωνο και του είπε να με κλείσει αμέσως, και αν το έκανε, εκείνη θα βρισκόταν κάθε βράδυ στο πρώτο τραπέζι. Του είπε –πράγμα που ήταν αλήθεια, καθώς η Μέριλυν τότε ήταν σούπερσταρ– ότι οι δημοσιογράφοι θα τρελαίνονταν. Ο ιδιοκτήτης δέχτηκε και η Μέριλυν ήταν εκεί, πρώτο τραπέζι, κάθε βράδυ. Οι δημοσιογράφοι πραγματικά έπαθαν αμόκ... Μετά από αυτό, ποτέ ξανά δεν χρειάστηκε να εμφανιστώ σε μικρό τζαζ κλαμπ. Ήταν ασυνήθιστη γυναίκα –λίγο πιο μπροστά από την εποχή της. Και δεν το γνώριζε». Η Έλλα Φιτζέραλντ σε συνέντευξή της στο περιοδικό MS, Αύγουστος 1972.

Image
william-paul-gottlieb-ella-fitzgerald.jpg
H Έλλα Φιτζέραλντ με τον Ρέι Μπράουν, τον Ντίζι Γκιλέσπι και τον Μιλτ Τζάκσον, περίπου 1947. [William Paul Gottlieb/ National Portrait Gallery, Smithsonian Institution]

Στις 25 Απριλίου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της Φιτζέραλντ, επέτειο που οι ΗΠΑ θα τιμήσουν με πλήθος συναυλιών. «Η μουσικότητα της Έλλα ήταν απίστευτη. Όταν έπαιζες μαζί της ήταν σαν να παίζεις με ολόκληρη ορχήστρα» έλεγε ο ντράμερ Εντ Τίγκπιεν για τη μεγάλη κυρία της τζαζ.

Το 1955 το Mocambo ήταν το απόλυτο νάιτ κλαμπ του Χόλιγουντ, εκεί σύχναζαν o Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Κλαρκ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη