Έκρηξη στο Ισραήλ με την ακροδεξιά

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, νικητής των πρόσφατων εκλογών στο Ισραήλ, έχει μπροστά του 45 μέρες για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Έως τότε θα μάθουμε αν θα συγκυβερνήσει με τους ακροδεξιούς, που εξέλεξαν 14 βουλευτές, ή θα κάνει κίνηση που θα καθησυχάσει την πιο μετριοπαθή, δημοκρατική πλειοψηφία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός νομοθέτης και ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, σε προεκλογική συγκέντρωση στις 26 Οκτωβρίου 2022. [GIL COHEN-MAGEN/AFP]

Πόσο σημαντικές μπορεί να αποδειχθούν 3.800 ψήφοι; Τόσες έλειψαν στο σοσιαλιστικό Μέρετζ –ένα κόμμα που είχε ανελλιπή παρουσία στην ισραηλινή Κνέσετ (Βουλή) από το 1992– για να πιάσει το πολυπόθητο ποσοστό 3,25%, το οποίο είναι απαραίτητο για να καταστεί ένα κόμμα κοινοβουλευτικό και να κατακτήσει τουλάχιστον τέσσερις έδρες. Και τι θα σηματοδοτούσαν αυτές οι τέσσερις έδρες; Αναλογιστείτε μόνο ότι πρακτικά είναι αυτές που δίνουν τον μαγικό αριθμό των 64 εδρών στον δεξιό συνασπισμό του Βενιαμίν Νετανιάχου. Εξήντα μία είναι απαραίτητες κατ’ ελάχιστον για να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς η ισραηλινή Βουλή έχει 120 έδρες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.