Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cestatechurch000_par8091537.jpg
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. [Yannis Behrakis/POOL/AFP]

Συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας: Μεταρρύθμιση μέσω παράκαμψης

To νέο σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου είναι έτοιμο. Εντοπίσαμε τα δύσκολα σημεία του, που αφορούν κυρίως τη μισθοδοσία των κληρικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. [Yannis Behrakis/POOL/AFP]

Τον Νοέμβριο του 2018, λίγες ημέρες μετά το πολυσυζητημένο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία και τους μισθούς των κληρικών, το inside story είχε φέρει στο φως τη μελέτη η οποία, όπως όλα έδειχναν, ήταν η αφετηρία του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρώτη προσέγγιση όμως ναυάγησε. Κατόπιν, η Εκκλησία συνεδρίασε και ανακοίνωσε ότι θα συστηνόταν άμεσα μια ειδική επιτροπή διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις 12/2/2019, και μετά από συνεδριάσεις και συναντήσεις τριών μηνών, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρέδωσε στην ειδική επιτροπή ένα νέο σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. To σχέδιο αυτό, ουσιαστικά καθιστά πιο σαφή τα όσα συζητήθηκαν το Νοέμβριο του 2018 μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, εξειδικεύοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών και το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ έχει μεγάλες ομοιότητες με όσα αναφέρονταν στη σχετική μελέτη του Σωτήρη Μητραλέξη, που είχαμε δημοσιεύσει.

Image
gavroglou.jpg
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Σήμερα, έχοντας στα χέρια μας το σχέδιο υλοποίησης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη