Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
ceworkplacebullying.jpg

Μπούλινγκ: Γιατί οι περισσότεροι δεν κάνουν τίποτα όταν γίνονται μάρτυρες εκφοβισμού

Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που γίνονται μάρτυρες καταστάσεων εκφοβισμού δεν αντιδρούν βοηθώντας το θύμα. Υπάρχουν τρόποι όμως να γίνουν πιο ενεργοί και η παρουσία τους πιο εποικοδομητική.

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη δουλειά και βλέπετε έναν συνάδελφο να εκφοβίζει επανειλημμένα έναν άλλο συνάδελφο. Τι θα κάνατε; Ενώ πολλοί από εμάς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παρεμβαίναμε για να το σταματήσουμε, έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που γίνονται μάρτυρες καταστάσεων εκφοβισμού, γνωστοί ως «παρευρισκόμενοι», δεν αντιδρούν με τρόπους που θα βοηθούσαν το θύμα.

Αντιθέτως, έως και το 60% των εργαζομένων σε ορισμένους χώρους αναφέρουν ότι δεν κάνουν τίποτα όταν γίνονται μάρτυρες εκφοβισμού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποιες συνέπειες έχει; Η πρόσφατη έρευνα των συγγραφέων αυτού του άρθρου δίνει σημαντικές ενδείξεις.

Ο εργασιακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν ένας εργαζόμενος υπόκειται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που παρενοχλούν, αποκλείουν ή επηρεάζουν αρνητικά την εργασία του. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από προφανείς πράξεις σωματικής βίας έως πιο διφορούμενη συμπεριφορά, όπως η κοροϊδία, η προσβολή ή ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ο εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων, με ακραίες περιπτώσεις να οδηγούν σε αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία. Κατά μέσο όρο, ο εργασιακός εκφοβισμός πλήττει περίπου το 15% των ατόμων, αν και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη